De boete wordt opgelegd door de Franse autoriteit voor consumentenzaken, concurrentie en fraude. Naast het bedrag van 25 miljoen euro moet Apple de melding ook een maand lang op haar Franstalige website plaatsen.

De zaak gaat terug tot eind 2017 wanneer Apple toegaf dat het oudere iPhones softwarematig vertraagt. Het bedrijf doet dat naar eigen zeggen wanneer de prestaties van de batterij verslechteren waardoor bij piekbelasting van het toestel crashes kunnen optreden. De telefoon vertragen voorkomt dat.

Maar Apple bevestigde de praktijk pas nadat er testen opdoken van een gebruiker die zwart op wit kon bewijzen dat zijn toestel na het plaatsen van een nieuwe batterij veel beter presteert. Tegelijk ging al jaren het verhaal de ronde dat veel gebruikers het gevoel hadden dat hun toestel trager werd met de tijd. Apple benadrukte wel dat het de vertraging doorvoerde om de kwaliteit te verbeteren, niet om klanten naar nieuwe toestellen te jagen.

De Franse regulator legt de boete op omdat klanten niet werden geïnformeerd dat het installeren van iOS 10.2.1 en 11.0 zou leiden tot een vertraging van hun toestel.

Destijds ging het vooral om de iPhone 6, 6s en SE, maar vandaag wordt de praktijk nog steeds toegepast op huidige modellen zodra de batterijcapaciteit onder een bepaald punt gaat.

De boete wordt opgelegd door de Franse autoriteit voor consumentenzaken, concurrentie en fraude. Naast het bedrag van 25 miljoen euro moet Apple de melding ook een maand lang op haar Franstalige website plaatsen.De zaak gaat terug tot eind 2017 wanneer Apple toegaf dat het oudere iPhones softwarematig vertraagt. Het bedrijf doet dat naar eigen zeggen wanneer de prestaties van de batterij verslechteren waardoor bij piekbelasting van het toestel crashes kunnen optreden. De telefoon vertragen voorkomt dat.Maar Apple bevestigde de praktijk pas nadat er testen opdoken van een gebruiker die zwart op wit kon bewijzen dat zijn toestel na het plaatsen van een nieuwe batterij veel beter presteert. Tegelijk ging al jaren het verhaal de ronde dat veel gebruikers het gevoel hadden dat hun toestel trager werd met de tijd. Apple benadrukte wel dat het de vertraging doorvoerde om de kwaliteit te verbeteren, niet om klanten naar nieuwe toestellen te jagen.De Franse regulator legt de boete op omdat klanten niet werden geïnformeerd dat het installeren van iOS 10.2.1 en 11.0 zou leiden tot een vertraging van hun toestel.Destijds ging het vooral om de iPhone 6, 6s en SE, maar vandaag wordt de praktijk nog steeds toegepast op huidige modellen zodra de batterijcapaciteit onder een bepaald punt gaat.