De omstreden anti-piraterijmaatregel waarbij gebruikers hun internettoegang konden kwijtspelen wordt stevig teruggeschroeft. De afgelopen jaren werd de maatregel maar één keer toegepast.

Hadopi, ook wel de three-striks wet genoemd, controleert wie illegale films of muziek binnenhaalt. Wie werd betrapt kreeg eerst een waarschuwing, maar vanaf de derde keer werd je internettoegang voor een bepaalde duur afgesloten.

Sinds de goedkeuring in 2009 is het echter maar één keer zo ver gekomen, toen in juni een man zijn verbinding gedurende 15 dagen kwijtspeelde. Maar in een persbericht zegt de Franse minister van Cultuur Aurelie Filippetti dat die finale stap nu wordt geschrapt.

"Deze maatregel is noodzakelijk omdat het een een einde stelt aan een straf die volledig onaangepast is aan onze wereld vandaag en omdat ze de nieuwe richting aantoont die de overheid wil inslaan om online piraterij te bestrijden."

Die nieuwe weg is het aanpakken van websites die geld verdienen met piraterij. De focus verschuift dus van gebruiker naar aanbieder. Hadopi, de controlerende organisatie achter de driestappenwet, zal op termijn verdwijnen. Al blijven er wel boetes overeind voor wie aan online piraterij doet.

Hadopi is altijd al een zeer omstreden wet geweest. Ze kwam er onder het bewind van voormalig president Sarkozy die hoopte piraterij definitief de kop in te drukken. Maar in praktijk stootte de wet, die werd geschreven door de topman van cd- en dvd-keten Fnac, op veel protest. Bovendien werkte het systeem om internetters te controleren niet feilloos.

De omstreden anti-piraterijmaatregel waarbij gebruikers hun internettoegang konden kwijtspelen wordt stevig teruggeschroeft. De afgelopen jaren werd de maatregel maar één keer toegepast. Hadopi, ook wel de three-striks wet genoemd, controleert wie illegale films of muziek binnenhaalt. Wie werd betrapt kreeg eerst een waarschuwing, maar vanaf de derde keer werd je internettoegang voor een bepaalde duur afgesloten. Sinds de goedkeuring in 2009 is het echter maar één keer zo ver gekomen, toen in juni een man zijn verbinding gedurende 15 dagen kwijtspeelde. Maar in een persbericht zegt de Franse minister van Cultuur Aurelie Filippetti dat die finale stap nu wordt geschrapt. "Deze maatregel is noodzakelijk omdat het een een einde stelt aan een straf die volledig onaangepast is aan onze wereld vandaag en omdat ze de nieuwe richting aantoont die de overheid wil inslaan om online piraterij te bestrijden." Die nieuwe weg is het aanpakken van websites die geld verdienen met piraterij. De focus verschuift dus van gebruiker naar aanbieder. Hadopi, de controlerende organisatie achter de driestappenwet, zal op termijn verdwijnen. Al blijven er wel boetes overeind voor wie aan online piraterij doet. Hadopi is altijd al een zeer omstreden wet geweest. Ze kwam er onder het bewind van voormalig president Sarkozy die hoopte piraterij definitief de kop in te drukken. Maar in praktijk stootte de wet, die werd geschreven door de topman van cd- en dvd-keten Fnac, op veel protest. Bovendien werkte het systeem om internetters te controleren niet feilloos.