De lokale telecomregulator ARCEP vindt dat Skype, in mei 2011 voor 8,5 miljard dollar overgenomen door Microsoft, zijn plichten ontloopt. Concreet wil het dat de telefoondienst noodoproepen toelaat en dat de autoriteiten onder wettelijke correcte omstandigheden gesprekken kunnen afluisteren.

ARCEP vraagt Skype als sinds april vorig jaar om zich te registreren als gewone operator maar zonder resultaat. Skype zelf zegt tegenover de New York Times dat het constructief wil samenwerken, maar vindt niet dat het een onder de Franse wetgeving als telecomoperator kan worden beschouwd. Wel wil het bedrijf naar eigen zeggen constructief samenwerken. Maar De Franse regulator heeft de zaak nu doorgeschoven naar het gerecht voor verder onderzoek.

Belastingen

Interessant om te weten: als Skype in Frankrijk een echte operator wordt, dan is het ook onderhevig aan belastingen in het land. Al is het volgens ARCEP geen kwestie van belastingen. Nog belangrijker is dat de zaak een precedent kan vormen voor andere voip-aanbieders. Als Skype zich als officiële operator moet melden, dan kan Frankrijk dat ook eisen van een kleinere startup dat soortgelijke diensten aanbiedt.

De kwestie zal als muziek in de oren klinken van Franse telecomoperatoren. In het verleden was er in Frankrijk al gemor over het feit dat bedrijven als Skype winst maken dankzij hun netwerk, maar daar niets voor afstaan aan de operatoren. Een tijd terug was er zelfs een operator die Google onder druk wou zetten door advertenties van het bedrijf standaard te blokkeren.

Skype begon tien jaar geleden als Luxemburgs internetbedrijf dat bellen over het internet aanbood. Het afgelopen decennium is de dienst sterk uitgebreid met webcamondersteuning, gesprekken naar vaste en mobiele lijnen en virtuele telefoonnummers. In 2005 werd het bedrijf overgenomen door eBay, in 2011 kwam het in handen van Microsoft dat de dienst sindsdien nauw integreert met Windows Live Messenger.

De lokale telecomregulator ARCEP vindt dat Skype, in mei 2011 voor 8,5 miljard dollar overgenomen door Microsoft, zijn plichten ontloopt. Concreet wil het dat de telefoondienst noodoproepen toelaat en dat de autoriteiten onder wettelijke correcte omstandigheden gesprekken kunnen afluisteren.ARCEP vraagt Skype als sinds april vorig jaar om zich te registreren als gewone operator maar zonder resultaat. Skype zelf zegt tegenover de New York Times dat het constructief wil samenwerken, maar vindt niet dat het een onder de Franse wetgeving als telecomoperator kan worden beschouwd. Wel wil het bedrijf naar eigen zeggen constructief samenwerken. Maar De Franse regulator heeft de zaak nu doorgeschoven naar het gerecht voor verder onderzoek.BelastingenInteressant om te weten: als Skype in Frankrijk een echte operator wordt, dan is het ook onderhevig aan belastingen in het land. Al is het volgens ARCEP geen kwestie van belastingen. Nog belangrijker is dat de zaak een precedent kan vormen voor andere voip-aanbieders. Als Skype zich als officiële operator moet melden, dan kan Frankrijk dat ook eisen van een kleinere startup dat soortgelijke diensten aanbiedt.De kwestie zal als muziek in de oren klinken van Franse telecomoperatoren. In het verleden was er in Frankrijk al gemor over het feit dat bedrijven als Skype winst maken dankzij hun netwerk, maar daar niets voor afstaan aan de operatoren. Een tijd terug was er zelfs een operator die Google onder druk wou zetten door advertenties van het bedrijf standaard te blokkeren.Skype begon tien jaar geleden als Luxemburgs internetbedrijf dat bellen over het internet aanbood. Het afgelopen decennium is de dienst sterk uitgebreid met webcamondersteuning, gesprekken naar vaste en mobiele lijnen en virtuele telefoonnummers. In 2005 werd het bedrijf overgenomen door eBay, in 2011 kwam het in handen van Microsoft dat de dienst sindsdien nauw integreert met Windows Live Messenger.