In Frankrijk keurde de senaat een wet goed, zodat rechters gebruikers die illegaal bestanden downloaden kunnen afsnijden van het internet.

Met een solide meerderheid (189 voor, 142 tegen) keurde de Franse senaat een wet goed die toelaat om illegale downloaders uit het internet te weren. Het voorstel heeft alle een lange strijd achter de rug, met onder meer tegenstand tegen het oorspronkelijke idee om de bevoegdheid tot optreden in handen van een nieuwe overheidsinstelling te leggen, met hand en spandiensten door de isp's.

De gestemde versie voorziet nu dat de beslissing tot afsluiten moet worden genomen door een rechter. De wet voorziet tevens een gevangenisstraf tot drie jaar voor overtreders. Met dat laatste is de wet onder meer strenger dan een overeenkomstige Duitse wet, die twee jaar gevangenisstraf voorziet (en tot nu toe de strengste was).

Met deze versie van het wetsvoorstel komt Frankrijk ook goeddeels tegemoet aan de bezorgdheid van Europa. Zo had in mei van dit jaar het Europees parlement nog de nieuwe Europese telecomregels geblokkeerd omdat Frankrijk toen om het afsluiten van de internettoegang door de isp'ers zelf had gevraagd. (zie Data Newsletter dd 7 mei 2009). Een vroegere versie van de wet werd al gestemd door de Franse tweede kamer, maar na de stemming in de senaat moet daar nu opnieuw in die kamer worden over gestemd.

In Frankrijk keurde de senaat een wet goed, zodat rechters gebruikers die illegaal bestanden downloaden kunnen afsnijden van het internet. Met een solide meerderheid (189 voor, 142 tegen) keurde de Franse senaat een wet goed die toelaat om illegale downloaders uit het internet te weren. Het voorstel heeft alle een lange strijd achter de rug, met onder meer tegenstand tegen het oorspronkelijke idee om de bevoegdheid tot optreden in handen van een nieuwe overheidsinstelling te leggen, met hand en spandiensten door de isp's. De gestemde versie voorziet nu dat de beslissing tot afsluiten moet worden genomen door een rechter. De wet voorziet tevens een gevangenisstraf tot drie jaar voor overtreders. Met dat laatste is de wet onder meer strenger dan een overeenkomstige Duitse wet, die twee jaar gevangenisstraf voorziet (en tot nu toe de strengste was). Met deze versie van het wetsvoorstel komt Frankrijk ook goeddeels tegemoet aan de bezorgdheid van Europa. Zo had in mei van dit jaar het Europees parlement nog de nieuwe Europese telecomregels geblokkeerd omdat Frankrijk toen om het afsluiten van de internettoegang door de isp'ers zelf had gevraagd. (zie Data Newsletter dd 7 mei 2009). Een vroegere versie van de wet werd al gestemd door de Franse tweede kamer, maar na de stemming in de senaat moet daar nu opnieuw in die kamer worden over gestemd.