Als er geen compromis uit de bus gekomen is, krijgt Brussel vanaf zaterdag 14 maart te kampen met herhaaldelijk onderbroken gsm-gesprekken en nauwelijks indoordekking in gebouwen en instellingen. Het wordt dan G-day in Brussel.

De drie gsm-operatoren, Proximus, Mobistar en Base, trokken in januari al aan de alarmbel. Als Brussel vasthoudt aan de maximumnorm van 3 volt per meter, vier keer strenger dan de WHO-norm, dan zit de hoofdstad van Europa met de slechtste gsm-dekking van de hele Europese Unie.

Om dezelfde gsm-kwaliteit als vandaag te bieden moeten er dan immers zo'n 400 antennes bijkomen. "Eén miljoen mensen zullen plots niet meer of moeilijker bereikbaar zijn binnenshuis en heel wat gesprekken zullen worden onderbroken," verwacht Base woordvoerder Bart Vandesompele. Zo'n 30 procent van de Base-antennes zenden vandaag meer dan 3 Volt uit. Brussel telt in totaal al zo'n duizend basissations.

"De procedure voor een nieuwe antenne, van aanvraag tot plaatsing, duurt gemiddeld zo'n twee jaar," aldus Proximus woordvoerster Frederik Verbiest. Ook de gebruikersgroep Beltug vroeg om uitstel: 'De modaliteiten zijn onduidelijk, de gevolgen onberekenbaar. De invoering betekent een groot vraagteken voor nieuwe spelers en zou nieuwe investeringen hypothekeren, én innovatie in gevaar brengen.' De procedure voor de vierde 3G-licentie start de komende weken.

Als er geen compromis uit de bus gekomen is, krijgt Brussel vanaf zaterdag 14 maart te kampen met herhaaldelijk onderbroken gsm-gesprekken en nauwelijks indoordekking in gebouwen en instellingen. Het wordt dan G-day in Brussel. De drie gsm-operatoren, Proximus, Mobistar en Base, trokken in januari al aan de alarmbel. Als Brussel vasthoudt aan de maximumnorm van 3 volt per meter, vier keer strenger dan de WHO-norm, dan zit de hoofdstad van Europa met de slechtste gsm-dekking van de hele Europese Unie. Om dezelfde gsm-kwaliteit als vandaag te bieden moeten er dan immers zo'n 400 antennes bijkomen. "Eén miljoen mensen zullen plots niet meer of moeilijker bereikbaar zijn binnenshuis en heel wat gesprekken zullen worden onderbroken," verwacht Base woordvoerder Bart Vandesompele. Zo'n 30 procent van de Base-antennes zenden vandaag meer dan 3 Volt uit. Brussel telt in totaal al zo'n duizend basissations. "De procedure voor een nieuwe antenne, van aanvraag tot plaatsing, duurt gemiddeld zo'n twee jaar," aldus Proximus woordvoerster Frederik Verbiest. Ook de gebruikersgroep Beltug vroeg om uitstel: 'De modaliteiten zijn onduidelijk, de gevolgen onberekenbaar. De invoering betekent een groot vraagteken voor nieuwe spelers en zou nieuwe investeringen hypothekeren, én innovatie in gevaar brengen.' De procedure voor de vierde 3G-licentie start de komende weken.