Die som komt bovenop de geplande 3,4 miljard euro.

De Europese Commissie moet de totale kostprijs van het aanslepende Galileo- en het al operationele Egnos-project, om Europa van een eigen navigatiesysteem te voorzien, weer naar boven herzien. Doorheen de jaren is het budget gestaag gestegen. De aanvankelijk voorziene 3,4 miljard euro moet dienen voor de periode 2007-2013. Voor de 'afwerking' van de infrastructuur is nog eens 1,9 miljard euro nodig. De operationele kosten voor Galileo en Egnos bedragen samen 800 miljoen euro per jaar. Doel is nu om in 2014 klaar te zijn, 6 jaar later dan aanvankelijk gepland.

Samen met dat nieuws raakte bekend dat Berry Smutny, ceo van het Duitse satellietbedrijf OHB-System, is moeten opstappen na kritische uitlatingen over Galileo. Dat blijkt uit documenten op klokkenluiderssite Wikileaks. Smutny vertelde blijkbaar aan de Amerikaanse ambassadeur dat "Galileo een idioot idee is dat in de eerste plaats de Franse belangen moet dienen." Hij noemde het project verspilling. Dat belette overigens niet dat OHB-System begin vorig jaar verrassend het contract won voor het bouwen van 14 satellieten voor Galileo.

Die som komt bovenop de geplande 3,4 miljard euro. De Europese Commissie moet de totale kostprijs van het aanslepende Galileo- en het al operationele Egnos-project, om Europa van een eigen navigatiesysteem te voorzien, weer naar boven herzien. Doorheen de jaren is het budget gestaag gestegen. De aanvankelijk voorziene 3,4 miljard euro moet dienen voor de periode 2007-2013. Voor de 'afwerking' van de infrastructuur is nog eens 1,9 miljard euro nodig. De operationele kosten voor Galileo en Egnos bedragen samen 800 miljoen euro per jaar. Doel is nu om in 2014 klaar te zijn, 6 jaar later dan aanvankelijk gepland. Samen met dat nieuws raakte bekend dat Berry Smutny, ceo van het Duitse satellietbedrijf OHB-System, is moeten opstappen na kritische uitlatingen over Galileo. Dat blijkt uit documenten op klokkenluiderssite Wikileaks. Smutny vertelde blijkbaar aan de Amerikaanse ambassadeur dat "Galileo een idioot idee is dat in de eerste plaats de Franse belangen moet dienen." Hij noemde het project verspilling. Dat belette overigens niet dat OHB-System begin vorig jaar verrassend het contract won voor het bouwen van 14 satellieten voor Galileo.