In tegenstelling tot de collega's van Burton Group ziet Gartner service oriented architectures nog helemaal zitten. De marktanalist zet vier belangrijke voordelen van SOA op een rijtje.

De eerste is de optimalisering van de bedrijfsspecifieke processen dank zij een functionele uitsplitsing van de applicaties en een vereenvoudiging van het proces dat daaruit voortvloeit (een telco kan meerdere applicaties laten samenwerken om aan een klant die meerdere producten van die telco gebruikt een compleet antwoord te geven).

Dat de ontwikkelingscyclus van een toepassing ingekort wordt en daardoor de ingebruikname versneld wordt, is een tweede voordeel. Een levensverzekeraar die zijn polis moet aanpassen aan de specifieke vereisten van een land, zou die termijn bvb. kunnen inkorten van 6 maanden naar 6 weken.

Ten derde kan een SOA een nieuwe bron van inkomsten zijn (een logistiek bedrijf heeft daardoor makkelijker nieuwe partners in nieuwe geografische zones kunnen integreren).

Vierde grote voordeel is het overstappen van 'ontwikkelen' naar 'hergebruiken' (een financiële instelling heeft mechanismen voor hergebruik ingevoerd en hanteert hergebruik nu als een intern criterium).

Lees het SOA-dossier in Data News nr. 21 van deze week.

In tegenstelling tot de collega's van Burton Group ziet Gartner service oriented architectures nog helemaal zitten. De marktanalist zet vier belangrijke voordelen van SOA op een rijtje. De eerste is de optimalisering van de bedrijfsspecifieke processen dank zij een functionele uitsplitsing van de applicaties en een vereenvoudiging van het proces dat daaruit voortvloeit (een telco kan meerdere applicaties laten samenwerken om aan een klant die meerdere producten van die telco gebruikt een compleet antwoord te geven). Dat de ontwikkelingscyclus van een toepassing ingekort wordt en daardoor de ingebruikname versneld wordt, is een tweede voordeel. Een levensverzekeraar die zijn polis moet aanpassen aan de specifieke vereisten van een land, zou die termijn bvb. kunnen inkorten van 6 maanden naar 6 weken. Ten derde kan een SOA een nieuwe bron van inkomsten zijn (een logistiek bedrijf heeft daardoor makkelijker nieuwe partners in nieuwe geografische zones kunnen integreren). Vierde grote voordeel is het overstappen van 'ontwikkelen' naar 'hergebruiken' (een financiële instelling heeft mechanismen voor hergebruik ingevoerd en hanteert hergebruik nu als een intern criterium). Lees het SOA-dossier in Data News nr. 21 van deze week.