Na een jaar dat erg slecht startte maar waarin de pc-verkoop uiteindelijk nog ongeveer 3 procent gestegen is, ziet Gartner in 2010 de markt weer opfleuren. Het onderzoeksbureau gaat uit van een stijging met 20 procent.

Gartner ging aanvankelijk uit van een stijging met 13 procent van de totale pc-markt in 2010, maar stelt die vooruitzichten nu bij naar boven. Het verwacht dit jaar een stijging met 20 procent in de verkoop. Niet uitgedrukt in volumes, maar in waarde, bedraagt de stijging weliswaar maar 2 procent.

Het onderzoeksbureau denkt dat de stijging zich wereldwijd al doorzetten in alle regio's, waarbij het vooral het draagbare segment is dat domineert. Tegen 2012 zou ongeveer 70 procent van de totale pc-bestellingen laptops of andere draagbare toestellen zijn. 'We denken dat de mobiele pc-markt verantwoordelijk zal zijn voor zo'n 90 procent van de totale marktgroei in de komende drie jaren', preciseert George Shiffler van Gartner.

Hij voegt er meteen aan toe dat de traditionele pc-desktops het enkel nog goed zullen doen in de zogeheten 'emerging markets'. Shiffler verwacht ook dat de wildgroei aan mini-notebooks afgeremd zal worden door de komst van de ULV (ultra-low-voltage) ultraportables en tablet-pc's van de nieuwe generatie.

Na een jaar dat erg slecht startte maar waarin de pc-verkoop uiteindelijk nog ongeveer 3 procent gestegen is, ziet Gartner in 2010 de markt weer opfleuren. Het onderzoeksbureau gaat uit van een stijging met 20 procent. Gartner ging aanvankelijk uit van een stijging met 13 procent van de totale pc-markt in 2010, maar stelt die vooruitzichten nu bij naar boven. Het verwacht dit jaar een stijging met 20 procent in de verkoop. Niet uitgedrukt in volumes, maar in waarde, bedraagt de stijging weliswaar maar 2 procent. Het onderzoeksbureau denkt dat de stijging zich wereldwijd al doorzetten in alle regio's, waarbij het vooral het draagbare segment is dat domineert. Tegen 2012 zou ongeveer 70 procent van de totale pc-bestellingen laptops of andere draagbare toestellen zijn. 'We denken dat de mobiele pc-markt verantwoordelijk zal zijn voor zo'n 90 procent van de totale marktgroei in de komende drie jaren', preciseert George Shiffler van Gartner. Hij voegt er meteen aan toe dat de traditionele pc-desktops het enkel nog goed zullen doen in de zogeheten 'emerging markets'. Shiffler verwacht ook dat de wildgroei aan mini-notebooks afgeremd zal worden door de komst van de ULV (ultra-low-voltage) ultraportables en tablet-pc's van de nieuwe generatie.