Het wetsontwerp, afkomstig van minister De Croo, werd vorige week al goedgekeurd in de parlementscommissie terreur. Als de Kamer ook voor de maatregel stemt dan kunnen de nieuwe regels dit najaar al van kracht zijn.

Tot nu toe was identificatie enkel nodig wanneer de gebruiker een abonnement neemt. In het nieuwe voorstel mag een simkaart pas geactiveerd worden als de eindgebruiker zich identificeert. In de winkel is dat met je identiteitskaart, online kan dat ook met een eID, of onder meer met de online betalingstransactie.

De maatregel komt er in de strijd tegen terreur. Omdat de kaarten tot nu toe anoniem kunnen worden aangekocht, zijn ze interessant voor criminelen. Er komt ook een overgangsperiode van zes maanden waarin gebruikers van prepaid simkaarten die nu nog anoniem zijn, zich moeten identificeren.

Het wetsontwerp, afkomstig van minister De Croo, werd vorige week al goedgekeurd in de parlementscommissie terreur. Als de Kamer ook voor de maatregel stemt dan kunnen de nieuwe regels dit najaar al van kracht zijn.Tot nu toe was identificatie enkel nodig wanneer de gebruiker een abonnement neemt. In het nieuwe voorstel mag een simkaart pas geactiveerd worden als de eindgebruiker zich identificeert. In de winkel is dat met je identiteitskaart, online kan dat ook met een eID, of onder meer met de online betalingstransactie.De maatregel komt er in de strijd tegen terreur. Omdat de kaarten tot nu toe anoniem kunnen worden aangekocht, zijn ze interessant voor criminelen. Er komt ook een overgangsperiode van zes maanden waarin gebruikers van prepaid simkaarten die nu nog anoniem zijn, zich moeten identificeren.