Snowdens verblijfsvergunning in Rusland loopt vandaag formeel af, maar volgens de advocaat van de klokkenluider staat de beslissing over een verlenging van zijn verblijf voor de deur. "Die vraag krijgt zeer snel een antwoord", aldus jurist Anatoli Koetsjerena.

Er zijn wel tegenstrijdige berichten over de door Snowden overhandigde documenten. Volgens de media in Moskou zou de 31-jarige Amerikaan nu pas voor het eerst politiek asiel aangevraagd hebben. Over die kwestie moet Kremlinbaas Vladimir Poetin zelf een beslissing nemen. Dat zou resulteren in nieuw conflictstof in de toch al gespannen Russische-Amerikaanse betrekkingen. De Verenigde Staten willen dat Snowden wordt uitgeleverd wegens landverraad.

"Edward bevindt zich nog steeds in Rusland", verzekert Koetsjerena. Snowden houdt zich onder de voorwaarden van een zogenoemd voorlopig asiel in Rusland op, iets waarover de migratiedienst van het land beslist.

De autoriteiten willen bevestigen noch ontkennen dat Snowden nu politiek asiel heeft aangevraagd. De verlenging van zijn verblijfsvergunning heeft de IT-deskundige al enige tijd geleden aangevraagd.

Nadat Snowden de spionagepraktijken van de Amerkaanse geheime dienst NSA had onthuld, verblijft hij sinds juni 2013 op een geheime plaats in Moskou. Rusland weigert zijn uitlevering. In de ruzie over Snowden had de Amerikaanse president Barack Obama in 2013 een ontmoeting met Poetin afgezegd. (Belga/MI)

Snowdens verblijfsvergunning in Rusland loopt vandaag formeel af, maar volgens de advocaat van de klokkenluider staat de beslissing over een verlenging van zijn verblijf voor de deur. "Die vraag krijgt zeer snel een antwoord", aldus jurist Anatoli Koetsjerena.Er zijn wel tegenstrijdige berichten over de door Snowden overhandigde documenten. Volgens de media in Moskou zou de 31-jarige Amerikaan nu pas voor het eerst politiek asiel aangevraagd hebben. Over die kwestie moet Kremlinbaas Vladimir Poetin zelf een beslissing nemen. Dat zou resulteren in nieuw conflictstof in de toch al gespannen Russische-Amerikaanse betrekkingen. De Verenigde Staten willen dat Snowden wordt uitgeleverd wegens landverraad. "Edward bevindt zich nog steeds in Rusland", verzekert Koetsjerena. Snowden houdt zich onder de voorwaarden van een zogenoemd voorlopig asiel in Rusland op, iets waarover de migratiedienst van het land beslist. De autoriteiten willen bevestigen noch ontkennen dat Snowden nu politiek asiel heeft aangevraagd. De verlenging van zijn verblijfsvergunning heeft de IT-deskundige al enige tijd geleden aangevraagd. Nadat Snowden de spionagepraktijken van de Amerkaanse geheime dienst NSA had onthuld, verblijft hij sinds juni 2013 op een geheime plaats in Moskou. Rusland weigert zijn uitlevering. In de ruzie over Snowden had de Amerikaanse president Barack Obama in 2013 een ontmoeting met Poetin afgezegd. (Belga/MI)