Het is zo goed als zeker dat er in België geen slachtoffers zijn van de internetfraude in de Verenigde Staten waarbij 130 miljoen kredietkaartnummers werden gekopieerd. Dat stelt Atos Wordline, het bedrijf dat het betalingsverkeer in België regelt.

"De kaarten werden tussen eind 2006 en midden 2008 gekopieerd", aldus woordvoerder Jean-Michel Dasnoy. "Als we daarvan op de hoogte werden gebracht door ondernemingen als Visa en Mastercard, lieten we kaarten blokkeren. Het ging om een preventieve techniek. De consumenten kregen een brief waarin gevraagd werd om de dienst Card Stop te bellen. Ze kregen een nieuwe kaart."

Toch zegt Dasnoy dat er geen Belgen bij de slachtoffers zijn. "Er zouden geen ongeoorloofde betalingen gekend zijn. Bij mijn weten waren er geen klachten. We hebben wel iedere dag kleinere aangiftes. Mogelijk zaten er een of twee tussen." Nu, een pietjeprecies zou kunnen aanhalen dat onrechtstreeks wel een Belgisch slachtoffer gevallen is, bij de getroffen bedrijven weliswaar: de Amerikaanse winkelketen Hannaford is een dochter van warenhuisketen Delhaize.

Volgens Dasnoy is het moeilijker in België dan in andere landen om een dergelijke fraude te plegen. "De misdadigers plantten software in bij de bedrijven zelf. Bij alle betalingen ter plaatse werden de kredietkaartnummers gekopieerd. In andere landen heb je alleen een handtekening nodig, geen pincode. In België heb je wel een pincode nodig." Bovendien zegt de woordvoerder dat de Belgische computersystemen beter beveiligd zijn, waarbij betaalgegevens gecodeerd worden.

Dasnoy acht het onmogelijk dat er nu nog Belgische slachtoffers opduiken. "Als ze het slachtoffer zijn, moeten ze aantonen dat er ongeoorloofde betalingen gebeurden. Maar dat zal niet gebeuren: de feiten zijn al meer dan een jaar oud."

Bron: Belga

Het is zo goed als zeker dat er in België geen slachtoffers zijn van de internetfraude in de Verenigde Staten waarbij 130 miljoen kredietkaartnummers werden gekopieerd. Dat stelt Atos Wordline, het bedrijf dat het betalingsverkeer in België regelt. "De kaarten werden tussen eind 2006 en midden 2008 gekopieerd", aldus woordvoerder Jean-Michel Dasnoy. "Als we daarvan op de hoogte werden gebracht door ondernemingen als Visa en Mastercard, lieten we kaarten blokkeren. Het ging om een preventieve techniek. De consumenten kregen een brief waarin gevraagd werd om de dienst Card Stop te bellen. Ze kregen een nieuwe kaart." Toch zegt Dasnoy dat er geen Belgen bij de slachtoffers zijn. "Er zouden geen ongeoorloofde betalingen gekend zijn. Bij mijn weten waren er geen klachten. We hebben wel iedere dag kleinere aangiftes. Mogelijk zaten er een of twee tussen." Nu, een pietjeprecies zou kunnen aanhalen dat onrechtstreeks wel een Belgisch slachtoffer gevallen is, bij de getroffen bedrijven weliswaar: de Amerikaanse winkelketen Hannaford is een dochter van warenhuisketen Delhaize. Volgens Dasnoy is het moeilijker in België dan in andere landen om een dergelijke fraude te plegen. "De misdadigers plantten software in bij de bedrijven zelf. Bij alle betalingen ter plaatse werden de kredietkaartnummers gekopieerd. In andere landen heb je alleen een handtekening nodig, geen pincode. In België heb je wel een pincode nodig." Bovendien zegt de woordvoerder dat de Belgische computersystemen beter beveiligd zijn, waarbij betaalgegevens gecodeerd worden. Dasnoy acht het onmogelijk dat er nu nog Belgische slachtoffers opduiken. "Als ze het slachtoffer zijn, moeten ze aantonen dat er ongeoorloofde betalingen gebeurden. Maar dat zal niet gebeuren: de feiten zijn al meer dan een jaar oud." Bron: Belga