Al bijna een jaar lang controleert Vlaanderen het zendvermogen van gsm-masten niet meer.

In en rond veel Vlaamse scholen staan gsm-masten die een te hoge straling uitzenden. Vooral voor kinderen kan die straling gezondheidsproblemen op lange termijn veroorzaken. Maar Vlaanderen controleert al bijna een jaar het zendvermogen van gsm-masten niet meer, schrijven de kranten van Concentra.

De controle van de gsm-masten is al een hele tijd gewestelijke materie. Het federale controleorgaan BIPT kan wettelijk gezien geen controles meer uitvoeren. Intussen maken wetenschappers zich zorgen over de gevaren voor de volksgezondheid van die gsm-masten. Vooral voor kinderen is het nodig om voorzorgsmaatregelen te nemen.

En hier schort heel wat aan in Vlaanderen, zo stelde Groen!-parlementslid Hermes Sanctorum vast. Hij interpelleerde Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege over dit "gat" in de Vlaamse wetgeving."Ik heb zelf vastgesteld dat er gsm-masten staan op 65 Vlaamse scholen", zegt Sanctorum in de kranten. "Als we uitgaan van een voorzichtige norm van 3 volt per meter, dan wordt die in sommige gevallen overschreden.

Bron: Belga

Al bijna een jaar lang controleert Vlaanderen het zendvermogen van gsm-masten niet meer. In en rond veel Vlaamse scholen staan gsm-masten die een te hoge straling uitzenden. Vooral voor kinderen kan die straling gezondheidsproblemen op lange termijn veroorzaken. Maar Vlaanderen controleert al bijna een jaar het zendvermogen van gsm-masten niet meer, schrijven de kranten van Concentra. De controle van de gsm-masten is al een hele tijd gewestelijke materie. Het federale controleorgaan BIPT kan wettelijk gezien geen controles meer uitvoeren. Intussen maken wetenschappers zich zorgen over de gevaren voor de volksgezondheid van die gsm-masten. Vooral voor kinderen is het nodig om voorzorgsmaatregelen te nemen. En hier schort heel wat aan in Vlaanderen, zo stelde Groen!-parlementslid Hermes Sanctorum vast. Hij interpelleerde Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege over dit "gat" in de Vlaamse wetgeving."Ik heb zelf vastgesteld dat er gsm-masten staan op 65 Vlaamse scholen", zegt Sanctorum in de kranten. "Als we uitgaan van een voorzichtige norm van 3 volt per meter, dan wordt die in sommige gevallen overschreden. Bron: Belga