“Geen duidelijkheid over ontslagen in BE”

Te vroeg voor details over wààr er ontslagen zullen vallen bij Alcatel-Lucent.

Het is nog te vroeg voor details over wààr er ontslagen zullen vallen bij Alcatel-Lucent, dat wereldwijd 5.000 banen schrapt. Dat zegt de woordvoerster van het bedrijf in België, Kathleen De Smedt. Intussen is een vorige besparingsoperatie in ons land afgerond. Daarbij vielen 27 naakte ontslagen.

In België werken 1.677 mensen voor Alcatel-Lucent, van wie 1.555 in Antwerpen en 122 in Namen. Wereldwijd werken voor de Frans-Amerikaanse groep ongeveer 78.000 mensen, maar donderdag werd aangekondigd dat er 5.000 banen moeten verdwijnen. Zo wil het bedrijf 750 miljoen euro besparen.

De Antwerpse vestiging werd dit jaar al getroffen door een herstructurering. In januari kondigde het bedrijf aan dat er 185 arbeidsplaatsen moesten verdwijnen. Dat zou niet noodzakelijk tot ontslagen leiden, klonk het toen, omdat de getroffen werknemers vacatures binnen het bedrijf zouden kunnen invullen of jobs overnemen die door onderaannemers werden gedaan. De operatie werd eind juni afgerond. “Uiteindelijk vielen 27 naakte ontslagen”, zegt De Smedt.

Marc Van Thielen van de christelijke vakbond LBC zou het verbazen mochten op korte termijn tientallen of honderden mensen moeten verdwijnen bij Alcatel-Lucent in België, “maar ik durf het niet uitsluiten”.

Hij stelt voorts vast dat het bedrijf enerzijds wil besparen en jobs wegsnijden, maar anderzijds vermijdt om een grote operatie door te voeren, “want dan is een sociaal plan nodig en daar is geen geld voor”.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content