Het was een goedlachs, wat wereldvreemd en carnavalesk corso door de binnenstad van Leuven. De voortschrijdende professoren in toga en veredelde baret bij de start van het academiejaar.

Met op de achtergrond enkele bonobo's zwaaiend met het opschrift 'Stop all experiments on monkeys'. De hoogwaardigheidsbekleders vonden het zelf best amusant. Achter de farce zit er echter big business. Universiteiten en hogescholen zijn de jongste jaren 'business-driven'. Naar analogie met het in it-middens bekende 'business & it alignment', gaat het voortaan om 'business & education alignment'. Bij uitbreiding zelfs om business & it education aligment. It-bedrijven en onderwijs haken op elkaar in, vaak nog haaks en weinig geordend, maar de roep van het onderwijs is terecht: "Wij moeten weten wat we van jullie kunnen verwachten, en omgekeerd," vertelde Koen Schram, opleidingshoofd toegepaste informatica van de Karel De Grote hogeschool tijdens het jongste CioForum.

De rol van het hoger onderwijs evolueert: de professor van vandaag onderwijst niet langer, hij coacht de studenten, begeleidt hen. Het curriculum van een it-student gaat niet langer alleen om technologie, ook en terecht, om communicatievaardigheden, om talenkennis, om het schrijven van een verstaanbare en correcte tekst. Misschien wordt hij wel journalist... Hij, want Zij staat nog steeds voor slechts 10 procent van het totale aantal it-studenten. "Soms heb ik de indruk dat hoe meer je de focus legt op vrouwen en it, hoe minder er over de brug komen."

Volgens de jongste informele cijfers die wij te pakken kregen, is er een status quo van het aantal nieuwe it-studenten. Alle campagnes ten spijt blijft de sector dus kampen met het imago van wereldvreemde nerds, weliswaar geen bonobo's. Misschien is het toch tijd voor enkele experimenten, liefst in samenspraak met it-organisaties, cio-verenigingen en hoogwaardigheidsbekleders. Tijd voor een nieuwe optocht.

Het was een goedlachs, wat wereldvreemd en carnavalesk corso door de binnenstad van Leuven. De voortschrijdende professoren in toga en veredelde baret bij de start van het academiejaar. Met op de achtergrond enkele bonobo's zwaaiend met het opschrift 'Stop all experiments on monkeys'. De hoogwaardigheidsbekleders vonden het zelf best amusant. Achter de farce zit er echter big business. Universiteiten en hogescholen zijn de jongste jaren 'business-driven'. Naar analogie met het in it-middens bekende 'business & it alignment', gaat het voortaan om 'business & education alignment'. Bij uitbreiding zelfs om business & it education aligment. It-bedrijven en onderwijs haken op elkaar in, vaak nog haaks en weinig geordend, maar de roep van het onderwijs is terecht: "Wij moeten weten wat we van jullie kunnen verwachten, en omgekeerd," vertelde Koen Schram, opleidingshoofd toegepaste informatica van de Karel De Grote hogeschool tijdens het jongste CioForum. De rol van het hoger onderwijs evolueert: de professor van vandaag onderwijst niet langer, hij coacht de studenten, begeleidt hen. Het curriculum van een it-student gaat niet langer alleen om technologie, ook en terecht, om communicatievaardigheden, om talenkennis, om het schrijven van een verstaanbare en correcte tekst. Misschien wordt hij wel journalist... Hij, want Zij staat nog steeds voor slechts 10 procent van het totale aantal it-studenten. "Soms heb ik de indruk dat hoe meer je de focus legt op vrouwen en it, hoe minder er over de brug komen." Volgens de jongste informele cijfers die wij te pakken kregen, is er een status quo van het aantal nieuwe it-studenten. Alle campagnes ten spijt blijft de sector dus kampen met het imago van wereldvreemde nerds, weliswaar geen bonobo's. Misschien is het toch tijd voor enkele experimenten, liefst in samenspraak met it-organisaties, cio-verenigingen en hoogwaardigheidsbekleders. Tijd voor een nieuwe optocht.