Een nieuw gepubliceerd Deens onderzoek stelt dat er geen link kan gevonden worden tussen het gebruik van een mobiele telefoon en kanker in het centrale zenuwstelsel (in de hersenen en ruggenmerg). Anders gezegd: nieuw voer voor het eindeloze debat over de gezondheidsrisico's van mobiele technologie.

De publicatie volgt nog geen 5 maanden nadat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voorzichtigheid predikte rond het gebruik van gsm's. Volgens de experts daar zou regelmatig gsm-gebruik een verhoogd risico op glioom veroorzaken. Dat is een vorm van hersenkanker die gelinkt wordt aan de praktijk waarbij men de gsm tegen het hoofd aandrukt en geen oortje gebruikt.

Het Deense onderzoek, gepubliceerd op de website van de British Medical Journal, maakt brandhout van die stelling, met de conclusie dat er hoegenaamd geen link kan gevonden worden tussen het gebruik van gsm's en kanker in het centrale zenuwstelsel. Het onderzoek werd gevoerd bij meer dan 358.000 Denen van minstens 30 jaar oud en dat gedurende 18 jaar (1990-2007). Het onderzoek vergeleek het risico op kanker bij mensen die hun gsm (al dan niet intensief) gebruikten met het risico bij mensen die dat niet of minder deden. Er bleek geen verschil te zijn. Zelfs bij hendie gedurende 13 jaar of langer met een mobiele telefoon werkten, was er geen hoger risico.

Over het algemeen zijn de reacties van collega-onderzoekers en professoren op het onderzoek lovend te noemen, zo meldt de BBC. De grootste kritiek erop - en die wordt erkend door de onderzoekers zelf - is dat het onderzoek geen 'bedrijfsgebruikers' - de intensiefste bellers zeg maar - heeft opgenomen. De onderzoekers zeggen bovendien zelf ook dat er blijvend opvolging nodig is voor het onderzoek, onder meer rond de effecten van gsm-gebruik op jongere mensen en vooral kinderen.

Een nieuw gepubliceerd Deens onderzoek stelt dat er geen link kan gevonden worden tussen het gebruik van een mobiele telefoon en kanker in het centrale zenuwstelsel (in de hersenen en ruggenmerg). Anders gezegd: nieuw voer voor het eindeloze debat over de gezondheidsrisico's van mobiele technologie. De publicatie volgt nog geen 5 maanden nadat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voorzichtigheid predikte rond het gebruik van gsm's. Volgens de experts daar zou regelmatig gsm-gebruik een verhoogd risico op glioom veroorzaken. Dat is een vorm van hersenkanker die gelinkt wordt aan de praktijk waarbij men de gsm tegen het hoofd aandrukt en geen oortje gebruikt. Het Deense onderzoek, gepubliceerd op de website van de British Medical Journal, maakt brandhout van die stelling, met de conclusie dat er hoegenaamd geen link kan gevonden worden tussen het gebruik van gsm's en kanker in het centrale zenuwstelsel. Het onderzoek werd gevoerd bij meer dan 358.000 Denen van minstens 30 jaar oud en dat gedurende 18 jaar (1990-2007). Het onderzoek vergeleek het risico op kanker bij mensen die hun gsm (al dan niet intensief) gebruikten met het risico bij mensen die dat niet of minder deden. Er bleek geen verschil te zijn. Zelfs bij hendie gedurende 13 jaar of langer met een mobiele telefoon werkten, was er geen hoger risico. Over het algemeen zijn de reacties van collega-onderzoekers en professoren op het onderzoek lovend te noemen, zo meldt de BBC. De grootste kritiek erop - en die wordt erkend door de onderzoekers zelf - is dat het onderzoek geen 'bedrijfsgebruikers' - de intensiefste bellers zeg maar - heeft opgenomen. De onderzoekers zeggen bovendien zelf ook dat er blijvend opvolging nodig is voor het onderzoek, onder meer rond de effecten van gsm-gebruik op jongere mensen en vooral kinderen.