Het was een geintje van Belgacom om z'n nieuwe concurrent te jennen. Toen Mobistar zowat vijftien jaar gelden zijn gsm-licentie in de wacht sleepte, plaatste Proximus prompt een gsm-antenne op de watertoren in Haasrode, in de achtertuin van Telindus, toen nog een onafhankelijke integrator.

Mobistar kon er toen niet mee lachen. Van cohabitation (met z'n allen op één site) was er nog geen sprake, laat staan van een overname. Inmiddels telt ons land volgens de jongste interventie van minister Van Quickenborne [bijna 7.000 antennesites]. Daarvan zijn er nog geen 600 gedeeld. Mobistar had het in zijn recent halfjaaroverzicht over 567 gedeelde sites van de in totaal 4.611 eigen antennelocaties. Ik vermoed dat het met Proximus en Base samen dus wel meer dan die 7.000 zullen zijn. 10.000 is realistischer.

Maar altijd weer als de cijfers opgehaald worden over het aantal mobiele antennes duikt de stralingsangst op. Iedereen wil een uitstekende dekking, ook in de Polders, ook in de Ardennen, ook in de lift of in de kelder, maar hoho, geen antenne op mijn dak of in mijn tuin.

Zeuren dat er geen dekking is, maar tegelijk het netwerk onderuit halen, is niet rationeel. Het 3G-netwerk vraagt nu eenmaal een fijnmazig netwerk.

Overigens hebben vandaag enkel Proximus en Mobistar een 3G netwerk. Base heeft ook jaren na de verplichte 3G-opstart, nog steeds geen dienst ter beschikking. In Nederland hangt de operator Telfort een boete van 5 miljoen euro boven het hoofd als het aan zijn 3G-licentievoorwaarden tegen eind deze maand niet kan voldoen.

BIPT-topman Eric Van Heesvelde bevestigde onlangs dat de Belgische regelgever onderzoekt of het Base eveneens een dergelijke dwangsom kan opleggen. Het lijkt logisch dat als een concurrent van KPN in Nederland een boete krijgt, dat KPN-dochter Base onder hetzelfde zwaard zou kunnen terechtkomen. Maar of het BIPT dat aandurft?

Hoe is het trouwens met de nieuwe top van het BIPT? Was geen prioriteit blijkbaar voor de politici die nog even uitblazen voor de komende begrotingsperikelen eraan komen. Was het werk van de jury een maat voor niets? Er is anders genoeg werk voor de boeg voor de regelgever... onder andere de nieuwe 3G-licentie...

Inmiddels heeft Telfort de 3G-frequenties eind juli terugbezorgd aan de Nederlandse overheid. Daarmee ontloopt het de dwangsom. Overigens is Telfort in 2005 overgenomen door KPN, het moederbedrijf van Base.

Het was een geintje van Belgacom om z'n nieuwe concurrent te jennen. Toen Mobistar zowat vijftien jaar gelden zijn gsm-licentie in de wacht sleepte, plaatste Proximus prompt een gsm-antenne op de watertoren in Haasrode, in de achtertuin van Telindus, toen nog een onafhankelijke integrator. Mobistar kon er toen niet mee lachen. Van cohabitation (met z'n allen op één site) was er nog geen sprake, laat staan van een overname. Inmiddels telt ons land volgens de jongste interventie van minister Van Quickenborne [bijna 7.000 antennesites]. Daarvan zijn er nog geen 600 gedeeld. Mobistar had het in zijn recent halfjaaroverzicht over 567 gedeelde sites van de in totaal 4.611 eigen antennelocaties. Ik vermoed dat het met Proximus en Base samen dus wel meer dan die 7.000 zullen zijn. 10.000 is realistischer. Maar altijd weer als de cijfers opgehaald worden over het aantal mobiele antennes duikt de stralingsangst op. Iedereen wil een uitstekende dekking, ook in de Polders, ook in de Ardennen, ook in de lift of in de kelder, maar hoho, geen antenne op mijn dak of in mijn tuin. Zeuren dat er geen dekking is, maar tegelijk het netwerk onderuit halen, is niet rationeel. Het 3G-netwerk vraagt nu eenmaal een fijnmazig netwerk. Overigens hebben vandaag enkel Proximus en Mobistar een 3G netwerk. Base heeft ook jaren na de verplichte 3G-opstart, nog steeds geen dienst ter beschikking. In Nederland hangt de operator Telfort een boete van 5 miljoen euro boven het hoofd als het aan zijn 3G-licentievoorwaarden tegen eind deze maand niet kan voldoen. BIPT-topman Eric Van Heesvelde bevestigde onlangs dat de Belgische regelgever onderzoekt of het Base eveneens een dergelijke dwangsom kan opleggen. Het lijkt logisch dat als een concurrent van KPN in Nederland een boete krijgt, dat KPN-dochter Base onder hetzelfde zwaard zou kunnen terechtkomen. Maar of het BIPT dat aandurft? Hoe is het trouwens met de nieuwe top van het BIPT? Was geen prioriteit blijkbaar voor de politici die nog even uitblazen voor de komende begrotingsperikelen eraan komen. Was het werk van de jury een maat voor niets? Er is anders genoeg werk voor de boeg voor de regelgever... onder andere de nieuwe 3G-licentie... Inmiddels heeft Telfort de 3G-frequenties eind juli terugbezorgd aan de Nederlandse overheid. Daarmee ontloopt het de dwangsom. Overigens is Telfort in 2005 overgenomen door KPN, het moederbedrijf van Base.