Alle recente mediakritiek ten spijt zet de FOD Financiën haar grote it-projecten in het kader van Coperfin voort.

De scanningcentra in Namen en Gent scannen niet alleen de papieren belastingaangiftes maar ook de bijvoegsels die dan automatisch in het elektronisch dossier terechtkomen. De ambtenaren kunnen het raadplegen op het intranet van Financiën en de burger doet dat op internet via het MyFin-dossier.

De fiscale databank van Financiën - Fisconet - wordt niet langer beheerd door Kluwer en gehost door Belgacom maar komt opnieuw in handen van de federale overheidsdienst en wordt ondergebracht in het eigen datacenter.

Ook kennisbeheer wordt met de aanrollende grijze golf een absolute prioriteit. Grote aantallen ambtenaren gaan de eerstvolgende jaren met pensioen en leiden tot een uitstroom van expertise. Daarom wordt werk gemaakt van 'forums', eerst voor de 600 ambtenaren van it en later voor alle 30.000 ambtenaren, waarop kennis en ervaring kan worden uitgewisseld.

De Intervat-toepassing voor btw-aangiften belandt met de informatisering van de front-office in een volgende fase. Tegelijk wordt de bestaande back-office toepassing die al 30 jaar op mainframe draait, tegen volgend jaar vernieuwd. Ook de vervanging van de Atlas-infrastructuur, Unix-servers van Fujitsu-Siemens, staat tegen eind dit jaar op stapel.

"Er lopen momenteel een 20-tal aanbestedingen," aldus ict-baas Louis Collet. Zijn budget bedraagt om en bij de 100 miljoen euro.

Alle recente mediakritiek ten spijt zet de FOD Financiën haar grote it-projecten in het kader van Coperfin voort. De scanningcentra in Namen en Gent scannen niet alleen de papieren belastingaangiftes maar ook de bijvoegsels die dan automatisch in het elektronisch dossier terechtkomen. De ambtenaren kunnen het raadplegen op het intranet van Financiën en de burger doet dat op internet via het MyFin-dossier. De fiscale databank van Financiën - Fisconet - wordt niet langer beheerd door Kluwer en gehost door Belgacom maar komt opnieuw in handen van de federale overheidsdienst en wordt ondergebracht in het eigen datacenter. Ook kennisbeheer wordt met de aanrollende grijze golf een absolute prioriteit. Grote aantallen ambtenaren gaan de eerstvolgende jaren met pensioen en leiden tot een uitstroom van expertise. Daarom wordt werk gemaakt van 'forums', eerst voor de 600 ambtenaren van it en later voor alle 30.000 ambtenaren, waarop kennis en ervaring kan worden uitgewisseld. De Intervat-toepassing voor btw-aangiften belandt met de informatisering van de front-office in een volgende fase. Tegelijk wordt de bestaande back-office toepassing die al 30 jaar op mainframe draait, tegen volgend jaar vernieuwd. Ook de vervanging van de Atlas-infrastructuur, Unix-servers van Fujitsu-Siemens, staat tegen eind dit jaar op stapel. "Er lopen momenteel een 20-tal aanbestedingen," aldus ict-baas Louis Collet. Zijn budget bedraagt om en bij de 100 miljoen euro.