Geen striktere Europese wetgeving rond netneutraliteit

© Belga
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Er komt geen Europese wetgeving tegen een internet met verschillende snelheden. Dat blijkt uit een nieuw verslag over netneutraliteit van de Europese Commissie. Eurocommissaris Neelie Kroes dreigt wel met maatregelen tegen internetaanbieders die bepaalde vormen van trafiek blokkeren.

Er komt geen Europese wetgeving tegen een internet met verschillende snelheden. Dat blijkt uit een nieuw verslag over netneutraliteit van de Europese Commissie. Eurocommissaris Neelie Kroes dreigt wel met maatregelen tegen internetaanbieders die bepaalde vormen van trafiek blokkeren.

De Europese Commissie heeft beslist dat een speciale wetgeving ter bescherming van een open en neutraal internet voorlopig niet aan de orde is. Er wordt vanuit gegaan dat zelfregulering bij de providers, en het verplichte verstrekken van transparante informatie over snelheid en toegang tot het internet, moeten volstaan om netneutraliteit te verzekeren.

Operatoren mogen dus met een ‘gelaagd internet’ werken, waarbij verschillende snelheden gehanteerd worden voor verschillende diensten. Volgens de Commissie is dat in sommige gevallen sowieso nodig om een vlot internetverkeer te kunnen garanderen, zeker wanneer de netwerken overbelast worden.

Isp’s opperen al lang dat ze zelf moeten kunnen beslissen op welke manier ze de data die over hun netwerk loopt, behandelen. Europa lijkt de operatoren daar nu in te volgen. “Er is een brede consensus over het feit dat internet service providers hun eigen businessmodellen moeten kunnen uitdokteren, en zelf met commerciële modellen op de proppen moeten kunnen komen”, heet het.

Gelaagd internet
Overigens pleitte ook directeur strategie Hans Vanderstraeten van Alcatel-Lucent een tijdje geleden nog voor een gelaagd internet in Data News. “Het dataverkeer gaat in de komende jaren exponentieel groeien, waardoor het niet langer mogelijk zal zijn om alle diensten zo maar aan dezelfde snelheid over het netwerk te sluizen”, klonk het toen. “Op termijn zal volledige netneutraliteit voor alle diensten dan ook onhoudbaar worden.”

In de plaats pleit Alcatel-Lucent voor een internet dat levert wat er gevraagd wordt . Of beter: voor een internet dat prioriteit geeft aan diensten waar de consument voor betaalt. “Eigenlijk gebeurt dat vandaag al. Neem nu VoiP. Je betaalt een vast bedrag per maand voor telefonie, en je verwacht dat je een kwalitatief hoogstaand gesprek kan voeren wanneer er iemand belt.”

“De operator moet die belofte waar kunnen maken. Je moet altijd vlot kunnen bellen, ongeacht of de televisie aanstaat, of dat de kinderen op Netlog zitten. De facto zit je dan al met twee snelheden, want de telco behandelt telefonie hier anders dan het televisie- en het internetverkeer.”

Tegenwerking

De Europese Commissie gaat er wel over waken dat de telco’s het internet voldoende open houden. Zo mogen er geen verborgen beperkingen komen, zoals het blokkeren of tegenwerken van concurrerende diensten zoals Skype. Er lopen in Europa al meerdere klachten tegen isp’s die de videodiensten van concurrenten vertragen, en tegen mobiele operatoren die VoiP blokkeren.

Bovendien moeten gebruikers te allen tijde kunnen rekenen op de internetsnelheden die de aanbieders beloven. Tot op heden is het een vaak voorkomend probleem dat klanten een veel tragere internetverbinding krijgen dan de snelle aansluitingen waarvoor reclame gemaakt wordt.

De nieuwe EU-telecomregels, die vanaf 25 mei van kracht zijn, verplichten de telecomaanbieders alvast om consumenten consequent in te lichten over de aard van de dienst waarop ze zich abonneren. Neelie Kroes waarschuwt dat ze de naleving daarvan streng in de gaten zal houden. De Eurocommissaris van Digitale Agenda dreigt ook met maatregelen als aanbieders die regels zouden schenden, of als ze bepaalde trafiek zouden blokkeren of tegenwerken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content