Tegen 2014 moeten alle bussen van De Lijn met een boordcomputer zijn uitgerust. Dat toestel kan de lichten op groen laten springen, het precieze aantal reizigers tellen en de papieren tickets overbodig maken.

De Vlaamse regering heeft haar fiat gegeven voor het systeem, dat 're-ti-bo' heet (registratie, ticketing en boordcomputer). Data News berichtte de voorbije twee jaar (hier en hier) al over dat aanslepende project. "De werken kunnen nu van start gaan", zegt de Vlaamse minister van Mobiliteit, Hilde Crevits (CD&V) aan de krant De Standaard. "De bedoeling is dat nog deze regeerperiode, die over drie jaar afloopt, alle bussen zo'n boordcomputer hebben."

Voor de reizigers is de grootste aanpassing dat ze binnenkort een chipkaart nodig hebben. Die kaart kunnen ze op voorhand opladen en moeten ze bij elke rit voor een afleesapparaat houden. Afhankelijk van hun tarief gaat het juiste bedrag van de kaart af.

"In de overgangsperiode zullen we waarschijnlijk de gewone tickets nog een tijdje laten bestaan, naast het elektronisch systeem", aldus nog Crevits.

Tegen 2014 moeten alle bussen van De Lijn met een boordcomputer zijn uitgerust. Dat toestel kan de lichten op groen laten springen, het precieze aantal reizigers tellen en de papieren tickets overbodig maken.De Vlaamse regering heeft haar fiat gegeven voor het systeem, dat 're-ti-bo' heet (registratie, ticketing en boordcomputer). Data News berichtte de voorbije twee jaar (hier en hier) al over dat aanslepende project. "De werken kunnen nu van start gaan", zegt de Vlaamse minister van Mobiliteit, Hilde Crevits (CD&V) aan de krant De Standaard. "De bedoeling is dat nog deze regeerperiode, die over drie jaar afloopt, alle bussen zo'n boordcomputer hebben."Voor de reizigers is de grootste aanpassing dat ze binnenkort een chipkaart nodig hebben. Die kaart kunnen ze op voorhand opladen en moeten ze bij elke rit voor een afleesapparaat houden. Afhankelijk van hun tarief gaat het juiste bedrag van de kaart af."In de overgangsperiode zullen we waarschijnlijk de gewone tickets nog een tijdje laten bestaan, naast het elektronisch systeem", aldus nog Crevits.