Security was voor Michael Dell de aanleiding om de Twitter-account van zijn dochter te deactiveren.

Het is wat wrang als je als vader jaarlijks een kleine drie miljoen dollar spendeert aan de beveiliging van je familie, om die inspanningen doorstreept te zien door het Twitter-verkeer van je eigenste 17-jarige dochter. Dat was de toestand waar Michael Dell mee werd geconfronteerd, waarna hij de bovenstaande maatregel nam. Dochterlief Alexa twitterde namelijk bijzonder uitgebreid over haar gaan en staan, en dat van haar familie, inclusief plaats, uur en datum waar ze zich zou bevinden. Niet bepaald snugger als dat je blootstelt aan mogelijke akkefietjes als kidnapping en andere akelige bedoeningen. Maar, zo stellen security-specialisten (en allicht ook heel wat opvoeders), het is vaak niet makkelijk om jongeren - ongeacht hun leeftijd - te doordringen van beperkingen in hun gedrag, om welke reden dan ook.

Op dezelfde wijze waarschuwen die securityspecialsisten ook voor het ostentatief tonen en bespreken van waardevolle spullen in sociale media, aangezien dat de gretige aandacht van malafide bezoekers kan opwekken. Zo werd in de VS, naar aanleiding van het Dell verhaal, ook nog even verwezen naar de inbraakproblemen bij onder meer Paris Hilton, waar de 'Bling Ring' (in 2013 tevens een film, door Sofia Coppola, met onder meer Emma Watson, Hermione Granger/Hermelien Griffel uit Harry Potter) ging stelen wanneer Hilton meldde dat ze uithuizig was.

Materiaal genoeg om wat meesmuilend plezier te maken op kosten van de 'rich & famous'? Toch niet, want iedereen loopt gevaar als hij of zij te loslippig is in zijn sociaal mediaverkeer. Zoals je niet in je antwoorddienst zet dat je op reis bent en je er ervoor zorgt draagt dat de brievenbus niet uitpuilt, zo mag niemand uit je sociaal media- en webverkeer kunnen afleiden waar je uithangt. Wellicht komen ze geen Rolex-horloges stelen, maar een inbraak blijft hoedanook vervelend. Kortom, hou je in wanneer je een onbedaarlijke aandrang hebt informatie over je doen en laten (en je hebben en houwen) rond te bazuinen. En wellicht nog belangrijker: beteugel je kinderen, of toch minstens hun socialmediaverkeer. Ook als dat laatste nog steeds onhoudbaar in stijgende lijn gaat.

Security was voor Michael Dell de aanleiding om de Twitter-account van zijn dochter te deactiveren. Het is wat wrang als je als vader jaarlijks een kleine drie miljoen dollar spendeert aan de beveiliging van je familie, om die inspanningen doorstreept te zien door het Twitter-verkeer van je eigenste 17-jarige dochter. Dat was de toestand waar Michael Dell mee werd geconfronteerd, waarna hij de bovenstaande maatregel nam. Dochterlief Alexa twitterde namelijk bijzonder uitgebreid over haar gaan en staan, en dat van haar familie, inclusief plaats, uur en datum waar ze zich zou bevinden. Niet bepaald snugger als dat je blootstelt aan mogelijke akkefietjes als kidnapping en andere akelige bedoeningen. Maar, zo stellen security-specialisten (en allicht ook heel wat opvoeders), het is vaak niet makkelijk om jongeren - ongeacht hun leeftijd - te doordringen van beperkingen in hun gedrag, om welke reden dan ook. Op dezelfde wijze waarschuwen die securityspecialsisten ook voor het ostentatief tonen en bespreken van waardevolle spullen in sociale media, aangezien dat de gretige aandacht van malafide bezoekers kan opwekken. Zo werd in de VS, naar aanleiding van het Dell verhaal, ook nog even verwezen naar de inbraakproblemen bij onder meer Paris Hilton, waar de 'Bling Ring' (in 2013 tevens een film, door Sofia Coppola, met onder meer Emma Watson, Hermione Granger/Hermelien Griffel uit Harry Potter) ging stelen wanneer Hilton meldde dat ze uithuizig was. Materiaal genoeg om wat meesmuilend plezier te maken op kosten van de 'rich & famous'? Toch niet, want iedereen loopt gevaar als hij of zij te loslippig is in zijn sociaal mediaverkeer. Zoals je niet in je antwoorddienst zet dat je op reis bent en je er ervoor zorgt draagt dat de brievenbus niet uitpuilt, zo mag niemand uit je sociaal media- en webverkeer kunnen afleiden waar je uithangt. Wellicht komen ze geen Rolex-horloges stelen, maar een inbraak blijft hoedanook vervelend. Kortom, hou je in wanneer je een onbedaarlijke aandrang hebt informatie over je doen en laten (en je hebben en houwen) rond te bazuinen. En wellicht nog belangrijker: beteugel je kinderen, of toch minstens hun socialmediaverkeer. Ook als dat laatste nog steeds onhoudbaar in stijgende lijn gaat.