Spaarders die startende bedrijven financieren. Dat is het opzet van een nieuw voorstel dat minister van Financiën Koen Geens maandag in Metro lanceert. De CD&V'er hoopt nog voor de verkiezingen een wettelijk kader te creëren voor crowdfunding. Minister Geens wil de miljarden euro's op de spaarboekjes wakkerschudden. Met crowdfunding, het samenbrengen van kleine investeringen van gewone spaarders, wil hij het voor startende ondernemers gemakkelijker maken om startkapitaal te vinden. "De drempel zal laag zijn. Per investeerder mag de inzet niet meer zijn dan 300 euro, en er kan tot 300.000 euro worden opgehaald", klinkt het.

Geens mikt op de gewone spaarder. "Het is dus vrij simpel. Je moet gewoon duizend mensen vinden die bereid zijn 300 euro te investeren." Hij koos bewust voor die lage drempel. "Belgen nemen niet graag risico's. We investeren graag, maar zijn wel bang te verliezen."

De minister vindt het belangrijk dat jonge mensen "opgevoed worden tot ondernemers". Jongeren moeten niet alleen financiële kennis hebben, maar moeten ook voorbeelden van ondernemen zien. "Waarom zouden jonge mensen bijvoorbeeld niet eens 300 euro van hun eindejaarspremie in een crowdfundproject steken? "

Geens lanceerde eerder al de volkslening. Sinds 1 januari kunnen de banken zo'n volkslening aanbieden, waarbij de verzamelde fondsen geïnvesteerd worden in maatschappelijke projecten, bijvoorbeeld nieuwe scholen. (Belga)

Spaarders die startende bedrijven financieren. Dat is het opzet van een nieuw voorstel dat minister van Financiën Koen Geens maandag in Metro lanceert. De CD&V'er hoopt nog voor de verkiezingen een wettelijk kader te creëren voor crowdfunding. Minister Geens wil de miljarden euro's op de spaarboekjes wakkerschudden. Met crowdfunding, het samenbrengen van kleine investeringen van gewone spaarders, wil hij het voor startende ondernemers gemakkelijker maken om startkapitaal te vinden. "De drempel zal laag zijn. Per investeerder mag de inzet niet meer zijn dan 300 euro, en er kan tot 300.000 euro worden opgehaald", klinkt het. Geens mikt op de gewone spaarder. "Het is dus vrij simpel. Je moet gewoon duizend mensen vinden die bereid zijn 300 euro te investeren." Hij koos bewust voor die lage drempel. "Belgen nemen niet graag risico's. We investeren graag, maar zijn wel bang te verliezen." De minister vindt het belangrijk dat jonge mensen "opgevoed worden tot ondernemers". Jongeren moeten niet alleen financiële kennis hebben, maar moeten ook voorbeelden van ondernemen zien. "Waarom zouden jonge mensen bijvoorbeeld niet eens 300 euro van hun eindejaarspremie in een crowdfundproject steken? " Geens lanceerde eerder al de volkslening. Sinds 1 januari kunnen de banken zo'n volkslening aanbieden, waarbij de verzamelde fondsen geïnvesteerd worden in maatschappelijke projecten, bijvoorbeeld nieuwe scholen. (Belga)