"Strikt genomen gaat het om een geval van hacking", zegt De Waele. "Maar de eigenaars van de bewuste camera's maken het wel erg makkelijk. Ze gebruiken geen wachtwoord, of behouden nog het standaardwachtwoord dat ingesteld staat voor elke nieuwe camera".

De Waele vergelijkt dergelijke onvoorzichtigheid met het achterlaten van een gloednieuwe computer in je voortuin. Als die gestolen wordt, is het strikt genomen diefstal, maar kan je ook moeilijk verbaasd zijn.

"De hackers hoeven maar de handleiding van de camera te openen om het wachtwoord, dat meestal niet ingewikkelder is dan '1234', te weten te komen", voegt hij toe.

De federale politie roept dan ook alle eigenaars van privécamera's op om zo snel mogelijk een eigen, voldoende complex wachtwoord in te stellen. Zo wordt vermeden dat inbrekers en andere criminelen online kunnen zien wanneer je het huis verlaat.

Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) zal in de zaak rond Insecam.org contact opnemen met de eigenaars van de gehackte camera's. "Eens zij een nieuw wachtwoord hebben ingesteld, zullen de beelden niet meer publiek beschikbaar zijn", stelt woordvoerder Andries Bomans.

(Belga/WK)

"Strikt genomen gaat het om een geval van hacking", zegt De Waele. "Maar de eigenaars van de bewuste camera's maken het wel erg makkelijk. Ze gebruiken geen wachtwoord, of behouden nog het standaardwachtwoord dat ingesteld staat voor elke nieuwe camera". De Waele vergelijkt dergelijke onvoorzichtigheid met het achterlaten van een gloednieuwe computer in je voortuin. Als die gestolen wordt, is het strikt genomen diefstal, maar kan je ook moeilijk verbaasd zijn. "De hackers hoeven maar de handleiding van de camera te openen om het wachtwoord, dat meestal niet ingewikkelder is dan '1234', te weten te komen", voegt hij toe. De federale politie roept dan ook alle eigenaars van privécamera's op om zo snel mogelijk een eigen, voldoende complex wachtwoord in te stellen. Zo wordt vermeden dat inbrekers en andere criminelen online kunnen zien wanneer je het huis verlaat. Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) zal in de zaak rond Insecam.org contact opnemen met de eigenaars van de gehackte camera's. "Eens zij een nieuw wachtwoord hebben ingesteld, zullen de beelden niet meer publiek beschikbaar zijn", stelt woordvoerder Andries Bomans.(Belga/WK)