Het idee is dat je straks in je bankapp ziet welke mensen er in de buurt zijn en op welke afstand ze zich bevinden. Vervolgens selecteer je aan wie je geld wil overmaken. De ontvanger krijgt een bevestigingsverzoek en als hij of zij dat accepteert, is de betaling geregeld. Anders dan bij bestaande methoden om makkelijk geld over te maken, hoef je dus geen code meer te scannen of iemands mailadres of telefoonnummer te vragen.

Grote kansen

NXP-bestuurder Steve Owen is alvast enthousiast over NEAR, zoals de nieuwe betaalmethode wordt genoemd. Hij legt uit dat de gebruikte ultra-wideband (UWB) technologie van NXP eigenlijk was bedoeld voor gebruik in autosleutels. Nu de bijbehorende chip ook voor betalingen kan worden ingezet, lijken er grote kansen te zijn.

Toch duurt het waarschijnlijk nog wel even voor we op deze manier geld kunnen overmaken. Zo werkt de betaalmethode momenteel uitsluitend op de nieuwste Samsung-telefoons. Met een iPhone lukt het niet. Dat komt omdat Apple dan eerst toestemming zou moeten geven voor het gebruik van de eigen technologie.

Testfase

Daarnaast moet ook het grote publiek de toepassing interessant vinden. ING Factory werkt jaarlijks naar eigen zeggen aan wel vijf of zes betaalinnovaties, maar die nieuwe snufjes worden niet allemaal gemeengoed. Het plan is nu om NEAR eerst binnen een kleine groep mensen te gaan testen. Dat moet als het goed is later dit jaar beginnen.

Het idee is dat je straks in je bankapp ziet welke mensen er in de buurt zijn en op welke afstand ze zich bevinden. Vervolgens selecteer je aan wie je geld wil overmaken. De ontvanger krijgt een bevestigingsverzoek en als hij of zij dat accepteert, is de betaling geregeld. Anders dan bij bestaande methoden om makkelijk geld over te maken, hoef je dus geen code meer te scannen of iemands mailadres of telefoonnummer te vragen.NXP-bestuurder Steve Owen is alvast enthousiast over NEAR, zoals de nieuwe betaalmethode wordt genoemd. Hij legt uit dat de gebruikte ultra-wideband (UWB) technologie van NXP eigenlijk was bedoeld voor gebruik in autosleutels. Nu de bijbehorende chip ook voor betalingen kan worden ingezet, lijken er grote kansen te zijn.Toch duurt het waarschijnlijk nog wel even voor we op deze manier geld kunnen overmaken. Zo werkt de betaalmethode momenteel uitsluitend op de nieuwste Samsung-telefoons. Met een iPhone lukt het niet. Dat komt omdat Apple dan eerst toestemming zou moeten geven voor het gebruik van de eigen technologie.Daarnaast moet ook het grote publiek de toepassing interessant vinden. ING Factory werkt jaarlijks naar eigen zeggen aan wel vijf of zes betaalinnovaties, maar die nieuwe snufjes worden niet allemaal gemeengoed. Het plan is nu om NEAR eerst binnen een kleine groep mensen te gaan testen. Dat moet als het goed is later dit jaar beginnen.