Tal van Belgische gemeentes heffen verdoken belastingen op de elektronische identiteitskaart. Dat zegt voorzitter Roel Guldemont van het Intermutualistisch College werkgroep SIS-kaart en eID.

"Een elektronische identiteitskaart kost 10 euro, maar de prijs die gevraagd wordt schommelt vaak tussen de 25 en de 35 euro." Acht miljoen Belgen hebben intussen een eID, "maar de meeste burgers gebruiken ze hoogstens één keer per jaar voor Tax-on-Web, en dan vergeten ze vaak hun paswoord nog," aldus Guldemont op het recente ADM-congres in Brussel.

Nu heel wat burgers hun eID moeten vernieuwen, wordt de klacht van de CM-stafmedewerker plots weer erg actueel. "Om de vijf jaar 25 euro te veel betalen voor een kaart waar je uiteindelijk niets mee kan doen, is van het goede te veel", klinkt het.Dat de eID anno 2009 nog steeds geen groot succes is, blijkt uit de businesscases. Keytrade Bank bvb. biedt zijn klanten al geruime tijd de mogelijkheid om in te loggen met de eID, maar dit jaar grepen nog maar 380 van de 50.000 gebruikers naar de kaart. Idem dito bij de Christelijke Mutualiteiten, waar je met de eID kan inloggen op de e-services van de instelling. "We hebben de voorbije jaren 30.000 kaartlezers uitgedeeld, en nog zijn er maar 5000 klanten die hun eID gebruiken om in te loggen", zucht Guldemont.

"De overheid doet ook geen moeite meer om de kaart te promoten. Al jaren worden er congressen georganiseerd over de mogelijkheden van de eID, maar eigenlijk staan we nog geen stap verder."

Tal van Belgische gemeentes heffen verdoken belastingen op de elektronische identiteitskaart. Dat zegt voorzitter Roel Guldemont van het Intermutualistisch College werkgroep SIS-kaart en eID. "Een elektronische identiteitskaart kost 10 euro, maar de prijs die gevraagd wordt schommelt vaak tussen de 25 en de 35 euro." Acht miljoen Belgen hebben intussen een eID, "maar de meeste burgers gebruiken ze hoogstens één keer per jaar voor Tax-on-Web, en dan vergeten ze vaak hun paswoord nog," aldus Guldemont op het recente ADM-congres in Brussel. Nu heel wat burgers hun eID moeten vernieuwen, wordt de klacht van de CM-stafmedewerker plots weer erg actueel. "Om de vijf jaar 25 euro te veel betalen voor een kaart waar je uiteindelijk niets mee kan doen, is van het goede te veel", klinkt het.Dat de eID anno 2009 nog steeds geen groot succes is, blijkt uit de businesscases. Keytrade Bank bvb. biedt zijn klanten al geruime tijd de mogelijkheid om in te loggen met de eID, maar dit jaar grepen nog maar 380 van de 50.000 gebruikers naar de kaart. Idem dito bij de Christelijke Mutualiteiten, waar je met de eID kan inloggen op de e-services van de instelling. "We hebben de voorbije jaren 30.000 kaartlezers uitgedeeld, en nog zijn er maar 5000 klanten die hun eID gebruiken om in te loggen", zucht Guldemont. "De overheid doet ook geen moeite meer om de kaart te promoten. Al jaren worden er congressen georganiseerd over de mogelijkheden van de eID, maar eigenlijk staan we nog geen stap verder."