Gent krijgt haar internetextensie

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

In navolging van New York, Berlijn en Parijs gaat ook Gent voor een eigen internetextensie. Het schepencollege van de Arteveldestad heeft vanmorgen de aanvraag van Combell en Sensirius voor het gebruik en technische beheer van de .gent extensie goedgekeurd. “De stad Gent moet niets betalen”, zegt business development manager Tom De Bast van Combell. “Maar anderzijds zijn wij het wel die de .gent domeinnamen commercieel aan de man zullen brengen. Of we onze broek niet gaan scheuren? Dat denk ik niet. We hebben de rekening gemaakt, en ze klopt.”

In navolging van New York, Berlijn en Parijs gaat ook Gent voor een eigen internetextensie. Het schepencollege van de Arteveldestad heeft vanmorgen de aanvraag van Combell en Sensirius voor het gebruik en technische beheer van de .gent extensie goedgekeurd.

Data News schreef ruim een jaar geleden al dat de stad Gent voor een eigen internetextensie zou gaan, maar het is pas vandaag dat de Arteveldestad die boodschap ook officieel wereldkundig maakt. Al is het niet de stad zelf die in de buidel tast voor het achtervoegsel. Dat doen het Gentse hostingbedrijf Combell en de Leuvense gTLD-specialist Sensirius. Beide bedrijven zullen daartoe een nieuwe vennootschap oprichten.

“De stad Gent moet niets betalen”, bevestigt business development manager Tom De Bast van Combell. “Maar anderzijds zijn wij het wel die de .gent domeinnamen commercieel aan de man zullen brengen. Of we onze broek niet gaan scheuren (de opstartkosten alleen schommelen al rond de 200.000 euro, nvdr.)? Dat denk ik niet. We hebben de rekening gemaakt, en ze klopt. Overigens moet je kunnen bewijzen aan Icann dat je de financiële lasten kan dragen, anders wordt je kandidatuur sowieso afgewezen. En je moet je niet blindstaren op de prijs. Er vallen best wel interessante business modellen te bedenken.”

Bedoeling is dat .gent een open TLD wordt. In principe zal dus iedereen voor een .gent kunnen gaan, ook mensen en instanties van buiten de stad. “We mikken vooral op bedrijven en op individuen of verenigingen die vandaag geen .be meer kunnen bemachtigen”, gaat De Bast verder. “In elke stad heb je wel een Café Sport. De ‘cafesport.be’ is al lang benomen, maar de ‘cafesport.gent’ nog niet.”

De Bast: “Eén van de grote vereisten van het schepencollege was dat de stad mee inspraak zou krijgen in wie een domeinnaam krijgt toebedeeld. Spotnamen en adult content bijvoorbeeld, worden geweerd. En als bepaalde ongewenste woorden opduiken in een registratie, dan brengt het registratieplatform ons daar onmiddellijk van op de hoogte. Voorts is er afgesproken dat de stad Gent gratis een aantal domeinnamen zal kunnen gebruiken. Dat lijkt ons niet meer dan normaal.”

Wat de prijs betreft, wordt gedacht aan 50 euro per jaar voor één domeinnaam. Tijdens de sunrise (de periode waarin merkhouders en overheden als eersten een aanvraag kunnen indienen om misbruiken tegen te gaan), zal de prijs allicht wat hoger afklokken. “Al wil ik daar meteen aan toevoegen dat we overwegen om vzw’s uit het Gentse korting te geven”, glimlacht de business development manager.

City TLD (de voorlopige naam voor het samenwerkingsverband tussen Combell en Sensirius), stuurt begin 2012 het aanvraagdossier door naar Icann. Volgens de huidige planning en zonder bezwaren, kan .gent dan wellicht vanaf 2013 online gaan.

Sensirius levert met OpenRegistry het registratieplatform dat zal gebruikt worden. Dat platform moet dan draaien op de infrastructuur van het Gentse hostingbedrijf. Samen willen Combell en Sensirius merken en organisaties van A tot Z begeleiden bij het voorbereiden van het technische applicatie-dossier bij Icann.

Voor het juridische en financieel-technische luik hebben beide partijen naar eigen zeggen samenwerkingen opgezet met de wereldwijde marktleiders in hun vakgebied.

Onontbeerlijk “Gent is een stad waar ICT en creativiteit hand in hand gaan”, geeft schepen van Personeelsbeleid, Informatica, Administratieve Vereenvoudiging en Kwaliteitszorg Resul Tapmaz nog snel een woordje uitleg.

“Denk maar aan heel wat Belgische internetbedrijven die hier hun start hebben gemaakt. Niet alleen voor onze lokale ondernemingen en handelaars, maar ook voor onze eigen diensten, is de .gent extensie onontbeerlijk. Zo willen we onze stadsdiensten actief het .gent domein laten promoten. Ik denk aan www.ocmw.gent, www.toerisme.gent, www.bibliotheek.gent, www.smak.gent of e-mailadressen voor inwoners in de vorm van resul@tapmaz.gent. De mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt omdat alle combinaties voor de punt gent beschikbaar zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content