Zestig Gentenaren testen vanaf volgende maand DVB-H, een oplossing voor mobiele televisie op laptop en gsm. Het IBBT coördineert dit project MADUF (MAximize DVB Usage in Flanders).

Het Interdisciplinair instituut voor Breedband Technologie (IBBT) gaat begin september effectief van start met MADUF. Een dertigtal gebruikers kregen hiervoor een DVB-H-compatibele Samsung P940 gsm (die ook wordt gebruikt door Vodafone ook in Italië). Dertig andere Gentenaars moeten een Windows laptop gebruiken die een (experimentele) kaart van Option meekreeg. Tot eind maart 2008 - einddatum van het project - zal hun kijkgedrag op deze nieuwe 'tv-toestellen' van a tot z bestudeerd worden: waar kijken ze naar, wanneer en onder welke omstandigheden, welke programma's (1), hoe lang, ...

Het IBBT lanceerde MADUF in maart van vorig jaar. Het budget (zonder zenders) bedraagt 4,4 miljoen euro waarvan 2,2 miljoen afkomstig van het IBBT. Partners zijn Belgacom, Proximus, Telenet, VRT, Cisco (transcoders Scientific Atlanta), Nokia, Siemens Networks (netwerkintegratie, onderzoek van het interactief gedrag), Option en negen onderzoekscentra (VUB, KUL, UG en IMEC).

Het onderzoeksinstituut wil een optimaal model voor de invoering van mobiele digitale televisie in Vlaanderen ontwikkelen op basis van DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) en umts-technologie, en meer fundamenteel, ook bijdragen tot de standaardisering van DVB-H. De Europese Commissie liet immers onlangs nog weten dat het de invoering van DVB-H in Europa wil voorrang geven.

Naast de puur technische aspecten van het project is er ook oog voor de economische en juridische dimensies van het uitzenden via DVB-H.

De installaties en technische tests werden afgerond met een 'VIP' demo tijdens de doortocht van de Tour de France door Gent.

Drie zenders van de VRT voor een goede ontvangst zorgen binnen Gent. Voorts reikt de ontvangst zelfs tot 5 km buiten de stadsgrenzen, al hangt de ontvangstkwaliteit wel af van de plaats waar de mobiele kijker zich bevindt.Er werden ook een paar kleinere zenders met een beperkt vermogen (goed voor een honderdtal meter) geïnstalleerd bij Telenet en Belgacom, maar die dienen uitsluitend voor interne tests en demonstraties. Behoudens initiatieven van de operatoren zelf, zal het MADUF-project, in tegenstelling tot wat eerder gezegd werd over projecten in Brussel en Mechelen, geen vervolg krijgen.

(1) Programma's van partner VRT, maar ook van Belgacom, Telenet, EuroSport, VT4, VTM en lokale zenders.

Zestig Gentenaren testen vanaf volgende maand DVB-H, een oplossing voor mobiele televisie op laptop en gsm. Het IBBT coördineert dit project MADUF (MAximize DVB Usage in Flanders). Het Interdisciplinair instituut voor Breedband Technologie (IBBT) gaat begin september effectief van start met MADUF. Een dertigtal gebruikers kregen hiervoor een DVB-H-compatibele Samsung P940 gsm (die ook wordt gebruikt door Vodafone ook in Italië). Dertig andere Gentenaars moeten een Windows laptop gebruiken die een (experimentele) kaart van Option meekreeg. Tot eind maart 2008 - einddatum van het project - zal hun kijkgedrag op deze nieuwe 'tv-toestellen' van a tot z bestudeerd worden: waar kijken ze naar, wanneer en onder welke omstandigheden, welke programma's (1), hoe lang, ... Het IBBT lanceerde MADUF in maart van vorig jaar. Het budget (zonder zenders) bedraagt 4,4 miljoen euro waarvan 2,2 miljoen afkomstig van het IBBT. Partners zijn Belgacom, Proximus, Telenet, VRT, Cisco (transcoders Scientific Atlanta), Nokia, Siemens Networks (netwerkintegratie, onderzoek van het interactief gedrag), Option en negen onderzoekscentra (VUB, KUL, UG en IMEC). Het onderzoeksinstituut wil een optimaal model voor de invoering van mobiele digitale televisie in Vlaanderen ontwikkelen op basis van DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) en umts-technologie, en meer fundamenteel, ook bijdragen tot de standaardisering van DVB-H. De Europese Commissie liet immers onlangs nog weten dat het de invoering van DVB-H in Europa wil voorrang geven. Naast de puur technische aspecten van het project is er ook oog voor de economische en juridische dimensies van het uitzenden via DVB-H. De installaties en technische tests werden afgerond met een 'VIP' demo tijdens de doortocht van de Tour de France door Gent. Drie zenders van de VRT voor een goede ontvangst zorgen binnen Gent. Voorts reikt de ontvangst zelfs tot 5 km buiten de stadsgrenzen, al hangt de ontvangstkwaliteit wel af van de plaats waar de mobiele kijker zich bevindt.Er werden ook een paar kleinere zenders met een beperkt vermogen (goed voor een honderdtal meter) geïnstalleerd bij Telenet en Belgacom, maar die dienen uitsluitend voor interne tests en demonstraties. Behoudens initiatieven van de operatoren zelf, zal het MADUF-project, in tegenstelling tot wat eerder gezegd werd over projecten in Brussel en Mechelen, geen vervolg krijgen. (1) Programma's van partner VRT, maar ook van Belgacom, Telenet, EuroSport, VT4, VTM en lokale zenders.