Het fietsdetectiesysteem krijgt de naam iCycleSafe mee en wordt binnenkort getest in het Oost-Vlaamse Nazareth aan het kruispunt van de Roombaardstraat en de Oudenaardseheerweg. Maar om dat te kunnen doen wil het bedrijf eerst 50.000 euro ophalen via crowdfunding.

Hoe werkt het?

De opzet van iCycleSafe bestaat uit vezelsensoren die in het fietspad worden verwerkt. Die detecteren de rijrichting en snelheid van de fietser en dat wordt doorgegeven naar een elektronisch verkeersbord dat vrachtwagens waarschuwt dat er iemand rechts van hen (in de dode hoek) aankomt. Eens de fietser aan de andere kant van de weg is wordt hij of zij opnieuw gedetecteerd en stopt het signaal.

Eens het bedrijf vijftigduizend euro heeft opgehaald wil het begin volgend jaar het systeem in praktijk uittesten in Nazareth. De installatie zelf zou op vijf dagen rond moeten zijn.

Het idee voor iCycleSafe komt van Mohammed Taslidere, de 23-jarige zaakvoerder van Skymotion Solutions, en Sahin Monserez, die momenteel ingenieur Onderzoek & Ontwikkeling is bij Denys.

BIVV

Het project krijgt ook de steun van de gemeente van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Die zal ook het project opvolgen om tot een geoptimaliseerd resultaat te komen. Opmerkelijk is dat het BIVV daar zelf 5.000 euro voor vraagt, een kost die het om besparingsredenen moet doorrekenen aan Skymotion Solutions.

Het fietsdetectiesysteem krijgt de naam iCycleSafe mee en wordt binnenkort getest in het Oost-Vlaamse Nazareth aan het kruispunt van de Roombaardstraat en de Oudenaardseheerweg. Maar om dat te kunnen doen wil het bedrijf eerst 50.000 euro ophalen via crowdfunding.Hoe werkt het?De opzet van iCycleSafe bestaat uit vezelsensoren die in het fietspad worden verwerkt. Die detecteren de rijrichting en snelheid van de fietser en dat wordt doorgegeven naar een elektronisch verkeersbord dat vrachtwagens waarschuwt dat er iemand rechts van hen (in de dode hoek) aankomt. Eens de fietser aan de andere kant van de weg is wordt hij of zij opnieuw gedetecteerd en stopt het signaal.Eens het bedrijf vijftigduizend euro heeft opgehaald wil het begin volgend jaar het systeem in praktijk uittesten in Nazareth. De installatie zelf zou op vijf dagen rond moeten zijn.Het idee voor iCycleSafe komt van Mohammed Taslidere, de 23-jarige zaakvoerder van Skymotion Solutions, en Sahin Monserez, die momenteel ingenieur Onderzoek & Ontwikkeling is bij Denys.BIVVHet project krijgt ook de steun van de gemeente van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Die zal ook het project opvolgen om tot een geoptimaliseerd resultaat te komen. Opmerkelijk is dat het BIVV daar zelf 5.000 euro voor vraagt, een kost die het om besparingsredenen moet doorrekenen aan Skymotion Solutions.