Gentse studenten lanceren Twitter-kloon ‘Yelper’

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De twitterkloon zal worden gebruikt voor educatieve doeleinden.

Drie Gentse universiteitsstudenten hebben ‘Yelper’ uit de grond gestampt. Dat is een microbloggingplatform zoals Twitter, maar dan met één karakter meer (141 tekens dus). De twitterkloon zal worden gebruikt voor educatieve doeleinden. De studenten stellen hun project komende donderdag op de Microsoft Students tot Business Day in Antwerpen voor.

Twee van de drie studenten, Wouter Devinck en Niels Derdaele, zitten in hun derde bachelor jaar informatica aan de Universiteit van Gent. De derde, Jeroen Verhulst, zit in zijn master computerwetenschappen aan de Universiteit van Gent. “De naam Yelper is een ludieke naam gebaseerd op Twitter en komt van het Engelse ‘to yelp’, het geluid dat een vos maakt”, melden de drie in persmededeling. “In het project zitten enkele ludieke verwijzingen naar Twitter, zoals 141 beschikbare karakters per yelp in plaats van 140 bij Twitter.”

Yelper maakt vooral gebruik van Microsoft-technologie (onder meer het ASP.NET MVC 3-framework, LINQ, …), en is dan ook grotendeels in C# geschreven. Volgens de drie is het niet de bedoeling om de concurrentie aan te gaan met Twitter. “Wel willen we een project aanbieden waarin verschillende nieuwe technologieën aan bod komen. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven bij te leren uit het project werd er beslist de volledige broncode van het project gratis ter beschikking te stellen voor iedereen (momenteel nog niet beschikbaar, nvdr). Studenten kunnen deze broncode dan bekijken om iets bij te leren over de gebruikte technologie of zelfs onderdelen hergebruiken in hun eigen projecten.”

Naast een publieke website werd er ook een OData-feed (Open Data Protocol) gemaakt waardoor externe ontwikkelaars in hun eigen (mobiele) applicatie de berichten op Yelper kunnen weergeven. Als voorbeeld maakten de drie een smartphoneapplicatie, die draait op Windows Phone 7, het mobiele besturingssysteem van Microsoft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content