UGent gaat een supercomputer installeren ter waarde van 1 miljoen euro. Eenmaal operationeel, zal de Gentse universiteit de krachtigste computer in België hebben.

De machine, geïmplementeerd door het Nederlandse Cluster Vision vooral op basis van IBM-materiaal, is bedoeld voor gebruik in verschillende onderzoekstakken, zoals beeldverwerking, geneeskunde, moleculaire biologie en thermodynamica. De computer krijgt een plaats in een speciaal hiervoor ontworpen serverlokaal in het rectoraat.

De computer, die wereldwijd ongeveer de 240ste plaats inneemt wat rekenvermogen betreft, zal ook deel uitmaken van het Vlaams Supercomputing Centrum. Daarbij wordt de capaciteit van de verschillende rekencomputers aan de Vlaamse universiteiten gebundeld, en de gemeenschappelijke infrastructuur ter beschikking gesteld aan alle onderzoekers in Vlaanderen.

Voor de liefhebbers van de technische details: de supercomputer bevat 14 blade chassis met elk 14 aparte computing servers. Die servers hebben elk 8 cores. "Dat zorgt er dus voor dat we 1568 cores hebben in de volledige infrastructuur", zegt projectleider Lieven Van Acker. "We kunnen dus zoveel berekeningen simultaan uitvoeren."

De theoretische efficiëntie van de supercomputer, de 'piekperformantie' genoemd, bedraagt 15.680 gigaflops. Maar op basis van Linpac benchmark, die berekent wat de praktisch haalbare efficiëntie is, haalt de computer 13.480 gigaflops.

UGent gaat een supercomputer installeren ter waarde van 1 miljoen euro. Eenmaal operationeel, zal de Gentse universiteit de krachtigste computer in België hebben. De machine, geïmplementeerd door het Nederlandse Cluster Vision vooral op basis van IBM-materiaal, is bedoeld voor gebruik in verschillende onderzoekstakken, zoals beeldverwerking, geneeskunde, moleculaire biologie en thermodynamica. De computer krijgt een plaats in een speciaal hiervoor ontworpen serverlokaal in het rectoraat. De computer, die wereldwijd ongeveer de 240ste plaats inneemt wat rekenvermogen betreft, zal ook deel uitmaken van het Vlaams Supercomputing Centrum. Daarbij wordt de capaciteit van de verschillende rekencomputers aan de Vlaamse universiteiten gebundeld, en de gemeenschappelijke infrastructuur ter beschikking gesteld aan alle onderzoekers in Vlaanderen. Voor de liefhebbers van de technische details: de supercomputer bevat 14 blade chassis met elk 14 aparte computing servers. Die servers hebben elk 8 cores. "Dat zorgt er dus voor dat we 1568 cores hebben in de volledige infrastructuur", zegt projectleider Lieven Van Acker. "We kunnen dus zoveel berekeningen simultaan uitvoeren." De theoretische efficiëntie van de supercomputer, de 'piekperformantie' genoemd, bedraagt 15.680 gigaflops. Maar op basis van Linpac benchmark, die berekent wat de praktisch haalbare efficiëntie is, haalt de computer 13.480 gigaflops.