Het Brusselse Evoliris heeft het ict-jobaanbod in Brussel en de twee Brabanten doorgelicht en gaat werkloze ict'ers meer gerichte en modulaire opleidingen aanbieden.

Het Brusselse ict-beroepenreferentiecentrum Evoliris heeft in een studie 'De ict-tewerkstellingsmarkt in Brussel' een analyse gemaakt van zowel de huidige groep werkloze ict'ers die bij Actiris zijn ingeschreven, als de jobaanbiedingen voor ict'ers, en dat in de periode '2009 tot eerste kwartaal 2010'.

Zo blijkt op het ogenblik van de studie de groep werkloze ict'ers die geregistreerd is bij de Brusselse gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddelling Actiris haast 2000 mensen te tellen die 1 tot 2 jaar (20%) en zelfs langer dan twee jaar (35%) werkloos zijn. Zowat 20% is 45 jaar en ouder, en 27% 35 tot 44 jaar. Het overgroot deel van hen omschrijft zichzelf als 'werkzaam rond software', 'technische helpdesk' of 'andere informatici'.

Betere mapping

Evoliris plaatste daar tegenover het jobaanbod zoals door Actiris, Monster en ictjob.be dat aanbieden, gecombineerd met een telefonische enquête bij zowel ict-bedrijven als eindgebruikersbedrijven. Die bedrijven komen uit zowel Brussel als Vlaams- en Waals-Brabant. Hieruit blijkt een blijvende vraag naar personen met programmeerexpertise (zoals analist-programmeur), waarbij twee jobs op vijf een kennis van Vava en/of .Net vereisen.

Concreet beoogt Evoliris een grondiger 'screening' van de kandidaat cursisten, zodat hun expertise beter kan worden ingeschat (en niet zomaar omschreven als 'andere informatici) en meer gerichte cursussen kunnen worden aangeboden. Zo gaat Evoliris ook kortere, meer modulaire eenheden aanbieden, evenals (allicht in samenwerking met het door Microsoft gesteunde MIC) de mogelijkheid om (commerciële) certificaten te halen. Bij dat alles zal gezien de vraag, in eerste instantie op softwaregerelateerde functies worden gemikt.

Zo wordt overwogen een soort opleiding 'junior developer' te creëren voor jongere werklozen (zij het dan hopelijk zonder een herhaling van de 'cobolisten'-opleidingen die vliegensvlug met het oog op het Jaar 2000 probleem werden georganiseerd). Op langere termijn sluit Evoliris niet uit dat ook andere knelpuntfuncties aan bod zullen komen.

Van zijn kant zegde Brussels minister van economie Benoît Cerexhe toe dat de financiering van zowel de beroepenreferentiecentra (zoals Evoliris) als de opleidingscheques (voor ict en talen) wordt verhoogd met respectievelijk 500.000 euro en 1 miljoen euro in 2011. In 2011 zal Evoliris ook kunnen rekenen op de diensten van een gedetacheerde van Actiris.

Het Brusselse Evoliris heeft het ict-jobaanbod in Brussel en de twee Brabanten doorgelicht en gaat werkloze ict'ers meer gerichte en modulaire opleidingen aanbieden. Het Brusselse ict-beroepenreferentiecentrum Evoliris heeft in een studie 'De ict-tewerkstellingsmarkt in Brussel' een analyse gemaakt van zowel de huidige groep werkloze ict'ers die bij Actiris zijn ingeschreven, als de jobaanbiedingen voor ict'ers, en dat in de periode '2009 tot eerste kwartaal 2010'. Zo blijkt op het ogenblik van de studie de groep werkloze ict'ers die geregistreerd is bij de Brusselse gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddelling Actiris haast 2000 mensen te tellen die 1 tot 2 jaar (20%) en zelfs langer dan twee jaar (35%) werkloos zijn. Zowat 20% is 45 jaar en ouder, en 27% 35 tot 44 jaar. Het overgroot deel van hen omschrijft zichzelf als 'werkzaam rond software', 'technische helpdesk' of 'andere informatici'. Betere mapping Evoliris plaatste daar tegenover het jobaanbod zoals door Actiris, Monster en ictjob.be dat aanbieden, gecombineerd met een telefonische enquête bij zowel ict-bedrijven als eindgebruikersbedrijven. Die bedrijven komen uit zowel Brussel als Vlaams- en Waals-Brabant. Hieruit blijkt een blijvende vraag naar personen met programmeerexpertise (zoals analist-programmeur), waarbij twee jobs op vijf een kennis van Vava en/of .Net vereisen. Concreet beoogt Evoliris een grondiger 'screening' van de kandidaat cursisten, zodat hun expertise beter kan worden ingeschat (en niet zomaar omschreven als 'andere informatici) en meer gerichte cursussen kunnen worden aangeboden. Zo gaat Evoliris ook kortere, meer modulaire eenheden aanbieden, evenals (allicht in samenwerking met het door Microsoft gesteunde MIC) de mogelijkheid om (commerciële) certificaten te halen. Bij dat alles zal gezien de vraag, in eerste instantie op softwaregerelateerde functies worden gemikt. Zo wordt overwogen een soort opleiding 'junior developer' te creëren voor jongere werklozen (zij het dan hopelijk zonder een herhaling van de 'cobolisten'-opleidingen die vliegensvlug met het oog op het Jaar 2000 probleem werden georganiseerd). Op langere termijn sluit Evoliris niet uit dat ook andere knelpuntfuncties aan bod zullen komen. Van zijn kant zegde Brussels minister van economie Benoît Cerexhe toe dat de financiering van zowel de beroepenreferentiecentra (zoals Evoliris) als de opleidingscheques (voor ict en talen) wordt verhoogd met respectievelijk 500.000 euro en 1 miljoen euro in 2011. In 2011 zal Evoliris ook kunnen rekenen op de diensten van een gedetacheerde van Actiris.