Het is niet bekend wie achter de cyberaanval van begin december zit en wat precies het motief is. De aanvallers waren volgens het in Amsterdam gevestigde Europees Geneesmiddelenbureau uit op gegevens over geneesmiddelen en vaccins tegen het coronavirus. Zo konden ze documenten van farmaceut Pfizer over de tests van het coronavaccin inzien. 'De autoriteiten nemen de noodzakelijke stappen', laat de organisatie in een verklaring weten.

Het EMA beoordeelt middelen voordat ze in de Europese Unie op de markt mogen worden gebracht. Het heeft inmiddels positieve oordelen gegeven over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech en over het vaccin van Moderna. De Europese Commissie nam dat oordeel over en liet de vaccins toe. Het EMA kijkt momenteel naar een aanvraag voor een derde vaccin, van AstraZeneca.

Het is niet bekend wie achter de cyberaanval van begin december zit en wat precies het motief is. De aanvallers waren volgens het in Amsterdam gevestigde Europees Geneesmiddelenbureau uit op gegevens over geneesmiddelen en vaccins tegen het coronavirus. Zo konden ze documenten van farmaceut Pfizer over de tests van het coronavaccin inzien. 'De autoriteiten nemen de noodzakelijke stappen', laat de organisatie in een verklaring weten.Het EMA beoordeelt middelen voordat ze in de Europese Unie op de markt mogen worden gebracht. Het heeft inmiddels positieve oordelen gegeven over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech en over het vaccin van Moderna. De Europese Commissie nam dat oordeel over en liet de vaccins toe. Het EMA kijkt momenteel naar een aanvraag voor een derde vaccin, van AstraZeneca.