De American Civil Liberties Union (ACLU) heeft de leden van het Amerikaanse Congress met Rekognition, gezichtsherkenning van Amazon, vergeleken met een databank van politieverdachten. Maar liefst 28 politici werden daarbij foutief aangeduid als verdachte.

De organisatie wil met haar onderzoek een halt toeroepen aan het gebruik van de technologie door ordediensten. Ze merken daarbij ook op dat de tool opvallend meer niet-blanken aanduidt.

Amazon heeft intussen al gereageerd op de resultaten en zegt aan Reuters dat de instelling die ACLU gebruikt, waarbij 80 procent overeenkomst geldt als een match, enkel geschikt is om voorwerpen te identificeren. Om mensen te onderscheiden hoort dat op 95 procent te staan. Het technologiebedrijf zegt te blijven uitkijken naar de mogelijkheden van beeldanalyse en nuanceert dat Rekognition niet hoort te worden gebruikt als definitief oordeel.

De American Civil Liberties Union (ACLU) heeft de leden van het Amerikaanse Congress met Rekognition, gezichtsherkenning van Amazon, vergeleken met een databank van politieverdachten. Maar liefst 28 politici werden daarbij foutief aangeduid als verdachte.De organisatie wil met haar onderzoek een halt toeroepen aan het gebruik van de technologie door ordediensten. Ze merken daarbij ook op dat de tool opvallend meer niet-blanken aanduidt.Amazon heeft intussen al gereageerd op de resultaten en zegt aan Reuters dat de instelling die ACLU gebruikt, waarbij 80 procent overeenkomst geldt als een match, enkel geschikt is om voorwerpen te identificeren. Om mensen te onderscheiden hoort dat op 95 procent te staan. Het technologiebedrijf zegt te blijven uitkijken naar de mogelijkheden van beeldanalyse en nuanceert dat Rekognition niet hoort te worden gebruikt als definitief oordeel.