Met de huidige stand van de wetenschap kan niet eenduidig bewezen worden dat de straling die afkomstig is van draadloze communicatietechnologieën als gsm en wifi, een effect heeft op de gezondheid. Toch is voorzichtigheid geboden. Dat stelt de Hoge Gezondheidsraad in een advies.

In 2006 vroeg de toenmalige federale minister van Volksgezondheid Rudy Demotte aan de Hoge Gezondheidsraad de bestaande wetenschappelijke gegevens te evalueren die bestaan over de effecten van blootstelling aan gepulseerde en gemoduleerde radiofrequentiegolven en microgolven. De raad moest te weten komen of die golven negatieve effecten op de gezondheid kunnen hebben.

"Hoewel het tot nu toe niet experimenteel bewezen is, is het erg aannemelijk dat biologische systemen onder invloed kunnen staan van de ELF (Extreme Low Frequency) afkomstig van gepulseerde en gemoduleerde golven", stelt de Gezondheidsraad in zijn advies.

"Hoewel er de laatste jaren meer en meer studies zijn die biologische effecten aantonen, kan men nog steeds niet spreken van eenduidige evidentie. Verschillende studies tonen effecten aan, andere studies tonen dan weer geen effect aan of bevestigen de aangetoonde effecten in de eerstgenoemde studies niet."

Volgens de raad staat de technologische evolutie op vlak van draadloze communicatie ver voor op het wetenschappelijk onderzoek over de mogelijke effecten ervan.

Het bestaan van een aantal aanwijzingen voor biologische en zelfs gezondheidseffecten zet volgens de raad aan tot voorzichtigheid en "maakt verdere opvolging en wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk".

Bron: Belga

Met de huidige stand van de wetenschap kan niet eenduidig bewezen worden dat de straling die afkomstig is van draadloze communicatietechnologieën als gsm en wifi, een effect heeft op de gezondheid. Toch is voorzichtigheid geboden. Dat stelt de Hoge Gezondheidsraad in een advies. In 2006 vroeg de toenmalige federale minister van Volksgezondheid Rudy Demotte aan de Hoge Gezondheidsraad de bestaande wetenschappelijke gegevens te evalueren die bestaan over de effecten van blootstelling aan gepulseerde en gemoduleerde radiofrequentiegolven en microgolven. De raad moest te weten komen of die golven negatieve effecten op de gezondheid kunnen hebben. "Hoewel het tot nu toe niet experimenteel bewezen is, is het erg aannemelijk dat biologische systemen onder invloed kunnen staan van de ELF (Extreme Low Frequency) afkomstig van gepulseerde en gemoduleerde golven", stelt de Gezondheidsraad in zijn advies. "Hoewel er de laatste jaren meer en meer studies zijn die biologische effecten aantonen, kan men nog steeds niet spreken van eenduidige evidentie. Verschillende studies tonen effecten aan, andere studies tonen dan weer geen effect aan of bevestigen de aangetoonde effecten in de eerstgenoemde studies niet." Volgens de raad staat de technologische evolutie op vlak van draadloze communicatie ver voor op het wetenschappelijk onderzoek over de mogelijke effecten ervan. Het bestaan van een aantal aanwijzingen voor biologische en zelfs gezondheidseffecten zet volgens de raad aan tot voorzichtigheid en "maakt verdere opvolging en wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk". Bron: Belga