GIMV pompt 3 miljoen euro in 'OpenBravo', een Spaanse specialist in open source ERP-software. Het is de eerste keer dat de Belgische investeringmaatschappij geld stopt in een zuiver open source project.

"De open bronmarkt is in volle beweging, en open source ERP-producten worden stilaan volwassen", geeft Steven Coppens van GIMV een woordje uitleg. "Eén van de spelers die er voor ons bovenuit steekt, is het Spaanse OpenBravo, een bedrijf dat op het punt staat om een wereldwijde successtory te schrijven."

OpenBravo biedt een volledig functioneel, flexibel en webgebaseerd ERP-systeem, en richt zich voornamelijk op kleine en middelgrote bedrijven. "In dat segment is het ERP-aanbod nog beperkt, en is er nog geen uitgesproken marktleider", oppert CEO Manuel Sarasa van OpenBravo. "Onze missie zal pas geslaagd zijn als wij die titel kunnen claimen."

OpenBravo kan alvast enkele interessante troeven voorleggen. Het bedrijf heeft een sterk operationeel businessplan uitgewerkt, en telt al meer dan 80 partners in 40 landen. Een 'community' van ontwikkelaars helpt met het uitwerken van bijkomende functionaliteiten, het verbeteren van de programmacodes en het verspreiden van de merknaam van het product. Bovendien wordt het ERP-pakket van de Spanjaarden intussen meer dan 1500 keer per dag gedownload.

"Het investeringsrisico is inderdaad beperkt", aldus nog Coppens, die intussen ook in de Raad van Bestuur van OpenBravo zetelt. "De grote ERP-spelers hebben nog geen positie ingenomen op de KMO-markt, terwijl open source spelers zoals OpenBravo intussen toch al 80 procent van de bedrijfsfuncties dekken, en dus heel wat kunnen bieden voor aanzienlijk minder geld."

Overigens haalt OpenBravo nog meer op in deze kapitaalronde. Ook de in Londen gevestigde investeringsmaatschappij Amadeus Capital Partners doet zijn duit in het zakje, net als de Spaanse spelers Adara Venture Partners en Sodena. In totaal gaat het om een financiële injectie van meer dan 7,7 miljoen euro, wat een erg mooi bedrag is in het open source wereldje.

GIMV pompt 3 miljoen euro in 'OpenBravo', een Spaanse specialist in open source ERP-software. Het is de eerste keer dat de Belgische investeringmaatschappij geld stopt in een zuiver open source project. "De open bronmarkt is in volle beweging, en open source ERP-producten worden stilaan volwassen", geeft Steven Coppens van GIMV een woordje uitleg. "Eén van de spelers die er voor ons bovenuit steekt, is het Spaanse OpenBravo, een bedrijf dat op het punt staat om een wereldwijde successtory te schrijven." OpenBravo biedt een volledig functioneel, flexibel en webgebaseerd ERP-systeem, en richt zich voornamelijk op kleine en middelgrote bedrijven. "In dat segment is het ERP-aanbod nog beperkt, en is er nog geen uitgesproken marktleider", oppert CEO Manuel Sarasa van OpenBravo. "Onze missie zal pas geslaagd zijn als wij die titel kunnen claimen." OpenBravo kan alvast enkele interessante troeven voorleggen. Het bedrijf heeft een sterk operationeel businessplan uitgewerkt, en telt al meer dan 80 partners in 40 landen. Een 'community' van ontwikkelaars helpt met het uitwerken van bijkomende functionaliteiten, het verbeteren van de programmacodes en het verspreiden van de merknaam van het product. Bovendien wordt het ERP-pakket van de Spanjaarden intussen meer dan 1500 keer per dag gedownload. "Het investeringsrisico is inderdaad beperkt", aldus nog Coppens, die intussen ook in de Raad van Bestuur van OpenBravo zetelt. "De grote ERP-spelers hebben nog geen positie ingenomen op de KMO-markt, terwijl open source spelers zoals OpenBravo intussen toch al 80 procent van de bedrijfsfuncties dekken, en dus heel wat kunnen bieden voor aanzienlijk minder geld." Overigens haalt OpenBravo nog meer op in deze kapitaalronde. Ook de in Londen gevestigde investeringsmaatschappij Amadeus Capital Partners doet zijn duit in het zakje, net als de Spaanse spelers Adara Venture Partners en Sodena. In totaal gaat het om een financiële injectie van meer dan 7,7 miljoen euro, wat een erg mooi bedrag is in het open source wereldje.