Wie aangesloten is op een supersnel glasvezelnetwerk, legt makkelijker nieuwe sociale contacten. Tot die conclusie komt de Technische Universiteit van Eindhoven.

De universiteit onderzocht de effecten van Fibre-to-the-Home (FTTH), ofwel een suppersnelle breedbandverbinding via glasvezel tot in de woonkamer. De universiteit organiseerde een proefproject met het Onsnet-netwerk in de Eindhovense wijk Tongelre.

Daaruit bleek al snel dat de gebruikers onderling meer nieuwe sociale contacten legden en ze onderhielden via de breedbanddiensten. Maar ook de lokale 'integratie' in de buurt werd door het netwerk bevorderd; bijvoorbeeld via lokale internetfora, wijk-tv en allerlei weblogs.

In Eindhoven wordt overigens druk werk gemaakt van de verdere uitrol van het glasvezelnetwerk. Eind 2010 moeten alle inwoners erop aangesloten zijn. In de nabije toekomst zien de onderzoekers nog volop mogelijkheden voor nieuwe diensten zoals e-learning, zodat een zieke leerling van thuis uit de lessen kan volgen.

Wie aangesloten is op een supersnel glasvezelnetwerk, legt makkelijker nieuwe sociale contacten. Tot die conclusie komt de Technische Universiteit van Eindhoven. De universiteit onderzocht de effecten van Fibre-to-the-Home (FTTH), ofwel een suppersnelle breedbandverbinding via glasvezel tot in de woonkamer. De universiteit organiseerde een proefproject met het Onsnet-netwerk in de Eindhovense wijk Tongelre. Daaruit bleek al snel dat de gebruikers onderling meer nieuwe sociale contacten legden en ze onderhielden via de breedbanddiensten. Maar ook de lokale 'integratie' in de buurt werd door het netwerk bevorderd; bijvoorbeeld via lokale internetfora, wijk-tv en allerlei weblogs. In Eindhoven wordt overigens druk werk gemaakt van de verdere uitrol van het glasvezelnetwerk. Eind 2010 moeten alle inwoners erop aangesloten zijn. In de nabije toekomst zien de onderzoekers nog volop mogelijkheden voor nieuwe diensten zoals e-learning, zodat een zieke leerling van thuis uit de lessen kan volgen.