"Onverwachte neveneffecten van nieuwe code" - een bug zo u wil - legde dinsdag Gmail een voormiddag plat.

De verklaring is afkomstig van Acacio Cruz, Gmail Site Reliability Manager bij Google, op de [Google blog]. Hij legt uit dat bij routineonderhoud in een Europees datacenter onverwachts "neveneffecten van nieuwe code" optraden. Die code zorgt ervoor dat data geografisch dicht bij de eigenaar blijven. "Maar daardoor raakte een ander datacenter in Europa overladen", aldus Cruz. "Dat zorgde voor een watervaleffect van het ene datacenter naar het andere. Het duurde bijna een uur voor we alles onder controle hadden.

Volgens Cruz zijn de bugs gevonden en opgelost. "We weten hoe pijnlijk een dergelijke panne is: we draaien bij Google zelf op Gmail, dus zulke pannes raken ons even hard als jullie."

Google geeft zakelijke gebruikers van Gmail overigens een compensatie van 15 dagen gratis service.

"Onverwachte neveneffecten van nieuwe code" - een bug zo u wil - legde dinsdag Gmail een voormiddag plat. De verklaring is afkomstig van Acacio Cruz, Gmail Site Reliability Manager bij Google, op de [Google blog]. Hij legt uit dat bij routineonderhoud in een Europees datacenter onverwachts "neveneffecten van nieuwe code" optraden. Die code zorgt ervoor dat data geografisch dicht bij de eigenaar blijven. "Maar daardoor raakte een ander datacenter in Europa overladen", aldus Cruz. "Dat zorgde voor een watervaleffect van het ene datacenter naar het andere. Het duurde bijna een uur voor we alles onder controle hadden. Volgens Cruz zijn de bugs gevonden en opgelost. "We weten hoe pijnlijk een dergelijke panne is: we draaien bij Google zelf op Gmail, dus zulke pannes raken ons even hard als jullie." Google geeft zakelijke gebruikers van Gmail overigens een compensatie van 15 dagen gratis service.