Google Assistant verstaat nu ook Nederlands

© Maurizio Pesce

Google Assistant, een spraakgestuurd hulpprogramma, spreekt en verstaat nu ook Nederlands. Het programma was al langer in het Engels en een handvol andere talen oproepbaar, maar vanaf nu kunnen Nederlandstaligen met een smartphone het slimme hulpje ook in hun eigen taal toespreken.

De Nederlandse versie, die simpelweg Assistent gaat heten, is beschikbaar voor smartphones met nieuwere versies van de besturingssystemen van Android of iOS. Assistent verscheen twee jaar geleden als antwoord op Siri van Apple, Alexa van Amazon en Cortana van Microsoft. Net als met die programma’s kun je aan Assistent vragen iets op internet te zoeken, muziek af te spelen of te kijken naar files op de weg. Tot nu toe was alleen Siri ook in het Nederlands beschikbaar.

De techreuzen zijn in een concurrentieslag verwikkeld om hun slimme assistent veel meer klusjes dan alleen die op de telefoon te laten klaren, zodat ze een steeds grotere rol binnen het huishouden bemachtigen. Evenals zijn rivalen ontwikkelde Google daartoe een slimme speaker, de Google Home.

Volgens Google was het ontwikkelen van een Nederlandse versie niet alleen maar een kwestie van alle Engelse zinnetjes door een vertaalmachine halen. Ontwikkelaars hebben samen met een taalwetenschapper geprobeerd typische uitdrukkingen door te voeren.

Lees hier onze longread over waarom het niet evident is om een Engelstalige AI zomaar te vernederlandsen.

De eerste toestellen die vanaf donderdag geleidelijk en vanzelf overschakelen op de Nederlandse assistent, zijn smartphones met Android 7 of nieuwer. Later volgen telefoons met Android 6 en hoger, oudere versies vallen buiten de boot. Voor de iPhone moet een aparte app gedownload worden

Kantelpunt voor slimme luidsprekers?

In andere landen werkt de Google Assistant niet alleen op smartphones en tablets, maar ook op stemgestuurde luidsprekers zoals de Google Home. Voorlopig is het nog niet mogelijk om de Google Home in het Nederlands te bedienen. Daarvoor is het wachten tot Google haar slimme luidspreker in Nederland gaat verkopen, wellicht vanaf dit najaar.

Enkele maanden geleden raakte bekend dat zo’n drie procent van de Belgen een slimme speaker met digitale assistent heeft. Daarbij becijferde iCapps dat 92 procent momenteel geen intentie heeft om er een in huis te halen. Een groot obstakel daarbij was het ontbreken van het Nederlands. De ondersteuning van het Nederlands door Google kan nu dus voor een kantelpunt zorgen.

Partner Content