De aanscherping van het beleid komt omdat "Google zich heeft gecommitteerd aan gelijkheid en diversiteit", aldus een woordvoerder.

Het nieuwe advertentiebeleid betekent een wijziging voor uitgevers die gebruik maken van advertentiediensten van Google. Zij mogen geen advertenties via de netwerken van Google tonen op pagina's met Zwarte Piet of Roetveegpiet. Dit beleid gaat ergens "de komende weken" in.

Voorwaarden

Wat betreft de video's van Zwarte Piet op YouTube mogen deze onder bepaalde voorwaarden nog wel verschijnen omdat Google "het publieke debat niet in de weg wil zitten". Maar geld ermee kunnen verdienen, is dus wel verleden tijd.

Een uitzondering van de nieuwe advertentieregels ten aanzien van Zwarte Piet wordt gemaakt voor "webpagina's die educatief of journalistiek van aard zijn.".

"Bij een verslag van een nieuwsorganisatie over een pro-pietendemonstratie zullen wel advertenties te zien zijn", aldus de woordvoerder. "Bij een video waarin iemand heel erg Zwarte Piet promoot, kan dat niet."

De laatste jaren is de kritiek op de figuur van Zwarte Piet aangezwollen. Tegenstanders zien er een racistische karikatuur in.

De aanscherping van het beleid komt omdat "Google zich heeft gecommitteerd aan gelijkheid en diversiteit", aldus een woordvoerder.Het nieuwe advertentiebeleid betekent een wijziging voor uitgevers die gebruik maken van advertentiediensten van Google. Zij mogen geen advertenties via de netwerken van Google tonen op pagina's met Zwarte Piet of Roetveegpiet. Dit beleid gaat ergens "de komende weken" in.VoorwaardenWat betreft de video's van Zwarte Piet op YouTube mogen deze onder bepaalde voorwaarden nog wel verschijnen omdat Google "het publieke debat niet in de weg wil zitten". Maar geld ermee kunnen verdienen, is dus wel verleden tijd.Een uitzondering van de nieuwe advertentieregels ten aanzien van Zwarte Piet wordt gemaakt voor "webpagina's die educatief of journalistiek van aard zijn."."Bij een verslag van een nieuwsorganisatie over een pro-pietendemonstratie zullen wel advertenties te zien zijn", aldus de woordvoerder. "Bij een video waarin iemand heel erg Zwarte Piet promoot, kan dat niet."De laatste jaren is de kritiek op de figuur van Zwarte Piet aangezwollen. Tegenstanders zien er een racistische karikatuur in.