De klacht draait om een in 2014 ontwikkeld systeem voor advertenties, waarin bedrijven als Google en concurrenten van het techconcern werden samengebracht. Facebook omarmde het systeem aanvankelijk. Maar volgens de klagers besloot het socialemediabedrijf in 2018 om het programma te beperken en Google een voorkeursbehandeling te geven in de advertentieactiviteiten.

'Toen de marktmacht van Google werd bedreigd, sneed het innovatie en concurrentie af via een overeenkomst met Facebook', aldus de bedrijven, die uit zijn op een schadevergoeding.

Omstreden dominantie

Google en Facebook hebben nog niet op de beschuldigingen gereageerd. De dominante positie van de techreuzen is wel al jaren omstreden. Eerder dit jaar kondigde de Europese Commissie nog aan een nieuw mededingingsonderzoek te openen naar Google. Daarbij staat de vraag centraal of het bedrijf de toegang tot gebruikersdata voor advertentiedoeleinden alleen voor eigen gebruik reserveerde en derden geen toegang gaf.

De klacht draait om een in 2014 ontwikkeld systeem voor advertenties, waarin bedrijven als Google en concurrenten van het techconcern werden samengebracht. Facebook omarmde het systeem aanvankelijk. Maar volgens de klagers besloot het socialemediabedrijf in 2018 om het programma te beperken en Google een voorkeursbehandeling te geven in de advertentieactiviteiten.'Toen de marktmacht van Google werd bedreigd, sneed het innovatie en concurrentie af via een overeenkomst met Facebook', aldus de bedrijven, die uit zijn op een schadevergoeding.Google en Facebook hebben nog niet op de beschuldigingen gereageerd. De dominante positie van de techreuzen is wel al jaren omstreden. Eerder dit jaar kondigde de Europese Commissie nog aan een nieuw mededingingsonderzoek te openen naar Google. Daarbij staat de vraag centraal of het bedrijf de toegang tot gebruikersdata voor advertentiedoeleinden alleen voor eigen gebruik reserveerde en derden geen toegang gaf.