Google boost Aziatisch internetverkeer met nieuwe zeekabel

Pieterjan Van Leemputten

Google investeert samen met vijf Aziatische telecombedrijven driehonderd miljoen dollar in een nieuwe onderzeese internetkabel tussen Japan de VS. Die moet de honger naar bandbreedte (even) stillen.

Google investeert samen met vijf Aziatische telecombedrijven driehonderd miljoen dollar in een nieuwe onderzeese internetkabel tussen Japan de VS. Die moet de honger naar bandbreedte (even) stillen.

De werken aan het FASTER-kabelnetwerk beginnen meteen en ronden af tegen het tweede kwartaal van 2016. Daarmee komt er een lijn van 60 terabits per seconde tussen LA, Portland, San Francisco, Oregon en Seattle die op hun beurt verbonden worden met de Japanse steden Chikura en Shima.

Het is niet de eerste keer dat Google en anderen investeren in onderzeese kabels tussen beide landen. In 2010 werd er al een gelijkaardige verbinding onder de naam Unity gelegd tussen Chikura en Los Angeles, goed voor tienduizend kilometer aan glasvezellijnen. In perspectief: Toen ging het om 7,68 terabit per seconde. Ook andere telecomspelers hebben de afgelopen jaren letterlijk hun lijnen uitgeworpen.

6 miljoen HD-videostreams tegelijkVorig jaar werd er door Google, samen met andere partners, een nog een ander project opgestart om Zuid-Oost Azië beter te verbinden. Die verbinding kan 28 Tbps aan data versluizen tussen brunei, China, Hongkong, Japan, Singapore en de Filippijnen. Dat project wordt eind dit jaar afgerond. Toen maakte Techinasia de vergelijking dat die snelheid goed is voor drie miljoen simultane HD-videostreams. Als we die lijn doortrekken dan is de kabel tussen de VS en Japan goed voor zes miljoen HD-videostreams, met nog 4 TBPS op overschot.

NEC wordt de systeemleverancier van het project. Andere betrokken spelers zijn China Mobile International, China Telecom Global, Global transit, KDDI en Singapore Telecommunications. Ook wordt het mogelijk om het netwerk aan te sluiten op andere (bestaande) internationale verbindingen naar de rest van Azië zoals de hierboven vermelde verbinding.

Nuttig voor Europa?Het is waarschijnlijk niet de laatste keer dat Google en andere telecombedrijven zulke investeringen doen. De vraag naar bandbreedte stopt niet en onderzeese verbindingen zijn vaak bepalend in hoe snel data zich tussen continenten verplaatst. Onrechtstreeks zijn dergelijke investeringen ook goed nieuws voor Europese internetgebruikers. Internetverkeer zoekt immers de snelste weg waardoor in bepaalde gevallen een deel van je eigen internetverkeer via Azië naar de VS loopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content