Motorola, een dochteronderneming van Google, heeft Project Ara aangekondigd; een ecosysteem voor 'modulaire' smartphones dat moet uitgroeien tot een soort "Android voor hardware".

Het idee achter modulaire smartphones is dat je als gebruiker losse telefoononderdelen of 'modules' - processor, toetsenbord, scherm, batterij - kunt aanschaffen bij verschillende fabrikanten, om hiermee een soort gepersonaliseerde smartphone samen te stellen. Als bepaalde componenten het na verloop van tijd begeven, kan je deze makkelijk vervangen door nieuwe, zodat je je toestel niet voor het minste hoeft weg te gooien. Een modulaire smartphone is in theorie eeuwig houdbaar.

Eerder bedacht de Nederlandse ontwerper Dave Hakkens met Phonebloks al een soortgelijk concept. Motorola gaat voor zijn Ara-project dan ook in zee met Hakkens. De Google-dochter wil meer bepaald een beroep doen op de community van gebruikers die de Nederlander reeds met zijn Phonebloks-concept wist te enthousiasmeren.

Motorola roept hardwareproducenten op 'modules' te ontwikkelen voor het Ara-platform, en zal deze winter zelf een ontwikkelaars-kit uitbrengen.

Motorola, een dochteronderneming van Google, heeft Project Ara aangekondigd; een ecosysteem voor 'modulaire' smartphones dat moet uitgroeien tot een soort "Android voor hardware". Het idee achter modulaire smartphones is dat je als gebruiker losse telefoononderdelen of 'modules' - processor, toetsenbord, scherm, batterij - kunt aanschaffen bij verschillende fabrikanten, om hiermee een soort gepersonaliseerde smartphone samen te stellen. Als bepaalde componenten het na verloop van tijd begeven, kan je deze makkelijk vervangen door nieuwe, zodat je je toestel niet voor het minste hoeft weg te gooien. Een modulaire smartphone is in theorie eeuwig houdbaar. Eerder bedacht de Nederlandse ontwerper Dave Hakkens met Phonebloks al een soortgelijk concept. Motorola gaat voor zijn Ara-project dan ook in zee met Hakkens. De Google-dochter wil meer bepaald een beroep doen op de community van gebruikers die de Nederlander reeds met zijn Phonebloks-concept wist te enthousiasmeren. Motorola roept hardwareproducenten op 'modules' te ontwikkelen voor het Ara-platform, en zal deze winter zelf een ontwikkelaars-kit uitbrengen.