Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft enkele toegevingen gedaan aan Europese auteurs en uitgevers om de tegenwind te overwinnen tegen zijn project om miljoenen boeken die niet meer verkocht worden, te digitaliseren. Google verdedigde gisteren het project bij de Europese Commissie.

Boeken die nog altijd in de handel verkrijgbaar zijn in Europa, zullen in de Verenigde Staten niet in digitale vorm verkocht mogen worden tenzij de rechthebbenden daarvoor expliciet toestemming gaven, zo laat Google weten.

Die toegeving vormt een antwoord op de vrees van Europese uitgevers dat Google, dankzij een in oktober 2008 gesloten akkoord, Europese boeken in de VS digitaal ter beschikking zou stellen onder het voorwendsel dat ze in de VS niet meer verkocht worden.

Google belooft ook dat vertegenwoordigers van Europese auteurs en uitgevers mee zullen worden ingeschakeld bij de uitvoering van het project.

De eurocommissarissen Viviane Reding en Charlie McCreevy lieten weten dat bij de enorme taak van het digitaliseren van de tientallen miljoenen Europese boeken de auteursrechten gerespecteerd moeten worden zodat de auteurs de vergoeding krijgen waar ze recht op hebben. Tegelijkertijd verwelkomen ze publiek-private samenwerking om die digitalisering te versnellen.

De eurocommissarissen wezen er nog op dat de Europese auteursrechtenwetgeving aangepast moet worden aan het digitale tijdperk. Zo zouden rechthebbenden in de VS 63 procent krijgen van de opbrengst van de onlineboeken, maar bestaat er in Europa nog geen dergelijke bepaling.

Bron: Belga

Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft enkele toegevingen gedaan aan Europese auteurs en uitgevers om de tegenwind te overwinnen tegen zijn project om miljoenen boeken die niet meer verkocht worden, te digitaliseren. Google verdedigde gisteren het project bij de Europese Commissie. Boeken die nog altijd in de handel verkrijgbaar zijn in Europa, zullen in de Verenigde Staten niet in digitale vorm verkocht mogen worden tenzij de rechthebbenden daarvoor expliciet toestemming gaven, zo laat Google weten. Die toegeving vormt een antwoord op de vrees van Europese uitgevers dat Google, dankzij een in oktober 2008 gesloten akkoord, Europese boeken in de VS digitaal ter beschikking zou stellen onder het voorwendsel dat ze in de VS niet meer verkocht worden. Google belooft ook dat vertegenwoordigers van Europese auteurs en uitgevers mee zullen worden ingeschakeld bij de uitvoering van het project. De eurocommissarissen Viviane Reding en Charlie McCreevy lieten weten dat bij de enorme taak van het digitaliseren van de tientallen miljoenen Europese boeken de auteursrechten gerespecteerd moeten worden zodat de auteurs de vergoeding krijgen waar ze recht op hebben. Tegelijkertijd verwelkomen ze publiek-private samenwerking om die digitalisering te versnellen. De eurocommissarissen wezen er nog op dat de Europese auteursrechtenwetgeving aangepast moet worden aan het digitale tijdperk. Zo zouden rechthebbenden in de VS 63 procent krijgen van de opbrengst van de onlineboeken, maar bestaat er in Europa nog geen dergelijke bepaling. Bron: Belga