Google heeft de voorbije maanden tests uitgevoerd met wagens die zich volledig automatisch door het verkeer begeven.

De grote autoconcerns mogen dan wel al jaren aan 'robottechnologie' voor wagens aan het werken zijn, toch klinkt een 'zelfrijdende' auto voor velen nog als pure science-fiction. Dat dat niet zo is, bewijst Google in Californië, in een test die kadert in een grootschaliger 'artifial intelligence' project.

De zoekgigant - die steeds meer van die core business afwijkt - heeft in Californië zeven 'automatische' wagens die samen al ruim 140.000 mijl (225.000 kilometer) hebben afgelegd: een primeur in robotica meent Google. De geautomatiseerde wagens (een aangepaste Toyota Prius) hebben videocamera's, radarsensoren, en een laserzoeker die met behulp van de ingebouwde software in staat zijn om de andere wagens, voorwerpen of levende wezens op en rond de weg te 'zien'. Overigens wordt daarbij gebruik gemaakt van de Google Maps kaarten.

Hoewel het de software is die autonoom de nodige stuuringrepen en rijbeslissingen nam, zat er voor alle duidelijk wel nog steeds een persoon achter het stuur die indien nodig het heft weer in handen kon nemen. Naast die 'bestuurder' zat ook nog een opgeleide 'software operator' die de prestaties van de software continu evalueerde. De lokale politie was daarbij op de hoogte van de experimenten.

Toch moeten we ons nog niet meteen denken dat het tijdperk zonder autobestuurders nu aangebroken is. De ingenieurs die betrokken zijn bij dit Google-project schatten dat het nog minstens acht jaar zal duren vooraleer de technologie helemaal doorontwikkeld is. En uiteraard moeten tegen dan ook nog de nodige verkeersreglementen aangepast zijn...

Google heeft de voorbije maanden tests uitgevoerd met wagens die zich volledig automatisch door het verkeer begeven. De grote autoconcerns mogen dan wel al jaren aan 'robottechnologie' voor wagens aan het werken zijn, toch klinkt een 'zelfrijdende' auto voor velen nog als pure science-fiction. Dat dat niet zo is, bewijst Google in Californië, in een test die kadert in een grootschaliger 'artifial intelligence' project. De zoekgigant - die steeds meer van die core business afwijkt - heeft in Californië zeven 'automatische' wagens die samen al ruim 140.000 mijl (225.000 kilometer) hebben afgelegd: een primeur in robotica meent Google. De geautomatiseerde wagens (een aangepaste Toyota Prius) hebben videocamera's, radarsensoren, en een laserzoeker die met behulp van de ingebouwde software in staat zijn om de andere wagens, voorwerpen of levende wezens op en rond de weg te 'zien'. Overigens wordt daarbij gebruik gemaakt van de Google Maps kaarten. Hoewel het de software is die autonoom de nodige stuuringrepen en rijbeslissingen nam, zat er voor alle duidelijk wel nog steeds een persoon achter het stuur die indien nodig het heft weer in handen kon nemen. Naast die 'bestuurder' zat ook nog een opgeleide 'software operator' die de prestaties van de software continu evalueerde. De lokale politie was daarbij op de hoogte van de experimenten. Toch moeten we ons nog niet meteen denken dat het tijdperk zonder autobestuurders nu aangebroken is. De ingenieurs die betrokken zijn bij dit Google-project schatten dat het nog minstens acht jaar zal duren vooraleer de technologie helemaal doorontwikkeld is. En uiteraard moeten tegen dan ook nog de nodige verkeersreglementen aangepast zijn...