Google gaat de medische gegevens van enkele duizenden mensen bijhouden, in het kader van een test voor de reeds eerder aangekondigde 'health-service.' Google mag zich allicht weer aan bakken kritiek verwachten over de privacy.

Het pilootproject dat vandaag aangekondigd werd, heeft betrekking op zo'n 1.500 tot 10.000 patiënten in de Amerikaanse Cleveland Clinic. Google haast zich om te vertellen dat alle patiënten vrijwillig hun akkoord gaven voor de elektronische doorgave van hun persoonlijke medische gegevens. Google zal de gegevens gebruiken om een nieuwe 'health-service' te testen die niet toegankelijk zal zijn voor het grote publiek. Hoe die service er precies zal uitzien - en vooral - hoe Google er geld wil mee verdienen, is nog een goed bewaard geheim.

Een journalist van Associated Press slaagde er wel in om bij de Cleveland Clinic wat meer informatie los te peuteren. Het ziekenhuis heeft nu al een eigen online service MyChart waarin de gegevens van meer dan 120.000 patiënten opgeslagen zijn. Wie zijn informatie naar Google laat overzetten, zou zijn dossier altijd en overal kunnen raadplegen - zelfs wanneer ze niet langer verzorgd of behandeld worden door de Cleveland Clinic.

Google zelf ziet de intrede in de gezondheidssector als een logische stap, omdat de zoekrobot dagelijks miljoenen aanvragen verwerkt van mensen op zoek naar medische info, hulp of geneesmiddelen. Verwacht wordt dat privacy-watchdogs die menen dat Google teveel persoonlijke informatie opslaat, alweer een flinke kluif zullen hebben aan de nieuwe plannen van de zoekgigant. Overigens is Google niet de enige geïnteresseerde partij: ook Microsoft en AOL hebben met respectievelijk HealthVault en Revolution Health soortgelijke ambitieuze plannen.

Google gaat de medische gegevens van enkele duizenden mensen bijhouden, in het kader van een test voor de reeds eerder aangekondigde 'health-service.' Google mag zich allicht weer aan bakken kritiek verwachten over de privacy. Het pilootproject dat vandaag aangekondigd werd, heeft betrekking op zo'n 1.500 tot 10.000 patiënten in de Amerikaanse Cleveland Clinic. Google haast zich om te vertellen dat alle patiënten vrijwillig hun akkoord gaven voor de elektronische doorgave van hun persoonlijke medische gegevens. Google zal de gegevens gebruiken om een nieuwe 'health-service' te testen die niet toegankelijk zal zijn voor het grote publiek. Hoe die service er precies zal uitzien - en vooral - hoe Google er geld wil mee verdienen, is nog een goed bewaard geheim. Een journalist van Associated Press slaagde er wel in om bij de Cleveland Clinic wat meer informatie los te peuteren. Het ziekenhuis heeft nu al een eigen online service MyChart waarin de gegevens van meer dan 120.000 patiënten opgeslagen zijn. Wie zijn informatie naar Google laat overzetten, zou zijn dossier altijd en overal kunnen raadplegen - zelfs wanneer ze niet langer verzorgd of behandeld worden door de Cleveland Clinic. Google zelf ziet de intrede in de gezondheidssector als een logische stap, omdat de zoekrobot dagelijks miljoenen aanvragen verwerkt van mensen op zoek naar medische info, hulp of geneesmiddelen. Verwacht wordt dat privacy-watchdogs die menen dat Google teveel persoonlijke informatie opslaat, alweer een flinke kluif zullen hebben aan de nieuwe plannen van de zoekgigant. Overigens is Google niet de enige geïnteresseerde partij: ook Microsoft en AOL hebben met respectievelijk HealthVault en Revolution Health soortgelijke ambitieuze plannen.