“Google hoeft persoonsgegevens niet uit index te verwijderen”

Gegevensbeschermingsautoriteiten kunnen aanbieders van internetzoekmachines als Google niet verplichten om persoonsgegevens uit hun index te verwijderen. Dat meent de advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie

Gegevensbeschermingsautoriteiten kunnen aanbieders van internetzoekmachines als Google niet verplichten om persoonsgegevens uit hun index te verwijderen. Dat meent de advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie. Een Spanjaard wil dat de Google-zoekmachine zijn naam niet langer linkt aan een oude juridische procedure. Maar dat zet de deur open voor censuur, meent de advocaat-generaal.

Eind jaren ’90 berichtte een grote Spaanse krant over een beslagprocedure. De eigenaar van een pand dat openbaar verkocht zou worden werd er met naam genoemd. Er kwam ook een internetversie van die berichten. Wanneer de man jaren later zijn naam op Google invoerde, verscheen er nog steeds een link naar die artikels. De betrokkene diende bij de Spaanse dienst voor gegevensbescherming AEPD een klacht in tegen de uitgever en tegen Google. De AEPD verklaarde in 2010 de klacht tegen Google gegrond en verplichtte Google om de gegevens uit zijn index te verwijderen. Google vocht die beslissing aan.

In het kader van die beroepsprocedure richtte het Spaanse gerecht een aantal vragen aan het Europees Hof. In een niet-bindende conclusie vindt de advocaat-generaal dat een nationale

gegevensbeschermingsautoriteit Google niet kan verplichten informatie uit zijn index te verwijderen. Dat een zoekmachine helpt om gegevens te lokaliseren, betekent niet dat hij de inhoud van webpagina’s van derden kan controleren.

Zoekmachines kunnen verplicht worden om de toegang tot websites met illegale content te blokkeren. Maar zoekmachines vragen om openbaar gemaakte legitieme juridische informatie te blokkeren, zou de vrijheid van meningsuiting van de uitgever van de bewuste webpagina beperken.

De advocaat-generaal stelt het Hof wel voor te verklaren dat de nationale privacywetgeving van toepassing is op zoekmachines wanneer zij in een land een kantoor openen dat zich richt op de inwoners van dat land, ook al worden de gegevens elders verwerkt. Google voerde immers aan dat de gegevens altijd in Californië worden verwerkt. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content