Een Franse rechter heeft de Amerikaanse zoekgigant Google veroordeeld tot een boete van 300.000 euro wegens het online zetten van boeken zonder de toestemming van de uitgevers.

De Franse uitgever La Martiniere was niet te spreken over de beslissing van Google in 2006 om miljoenen boeken uit grote Amerikaanse en Europese bibliotheken te scannen en online te zetten, en trok naar de rechter.

Google stelde de bevoegdheid van het Franse gerecht inzake het dossier in vraag en beriep zich daarnaast op het recht op informatie van de gebruikers. De rechtbank was echter van oordeel dat het dossier wel degelijk binnen haar bevoegdheid viel en stelde dat Google de auteursrechten niet had gerespecteerd door stukken uit werken integraal online toegankelijk te maken zonder toestemming van de rechthebbenden.

Google kreeg een boete van 300.000 euro opgelegd en moet daarnaast 10.000 euro extra betalen per dag dat de boeken, of de delen van de boeken, in zijn database opgenomen blijven. De rechter verbood het Amerikaanse bedrijf ook om in de toekomst nog Franse boeken te digitaliseren. Google heeft al aangekondigd in beroep te zullen gaan.

Bron: AFP/Belga

Een Franse rechter heeft de Amerikaanse zoekgigant Google veroordeeld tot een boete van 300.000 euro wegens het online zetten van boeken zonder de toestemming van de uitgevers. De Franse uitgever La Martiniere was niet te spreken over de beslissing van Google in 2006 om miljoenen boeken uit grote Amerikaanse en Europese bibliotheken te scannen en online te zetten, en trok naar de rechter. Google stelde de bevoegdheid van het Franse gerecht inzake het dossier in vraag en beriep zich daarnaast op het recht op informatie van de gebruikers. De rechtbank was echter van oordeel dat het dossier wel degelijk binnen haar bevoegdheid viel en stelde dat Google de auteursrechten niet had gerespecteerd door stukken uit werken integraal online toegankelijk te maken zonder toestemming van de rechthebbenden. Google kreeg een boete van 300.000 euro opgelegd en moet daarnaast 10.000 euro extra betalen per dag dat de boeken, of de delen van de boeken, in zijn database opgenomen blijven. De rechter verbood het Amerikaanse bedrijf ook om in de toekomst nog Franse boeken te digitaliseren. Google heeft al aangekondigd in beroep te zullen gaan. Bron: AFP/Belga