Door de schermbeveiliging van een Android-toestel te ontgrendelen, kunnen opsporingsambtenaren toegang krijgen tot het toestel. Dat kan nodig zijn om bewijs te verzamelen tegen een verdachte. "Smartphones zijn alomtegenwoordig, en er is bijna geen zaak waarbij de aanklagers geen bewijs van smartphones gebruikt hebben", klinkt het in een rapport dat de BBC citeert.

De rechter kan Google opdragen om een toestel van afstand te unlocken. Tot nu toe kon dit vrij gemakkelijk, maar met de komst van Android 6.0 wordt dit lastiger om uit te voeren. De toestellen die met Android 6.0 (of Android Marshmallow) geleverd worden, hebben verplicht versleuteling aanstaan. Hierdoor heeft ook Google geen toegang meer tot het toestel.

Wie op Android 5.0 de versleuteling aangezet heeft - dit staat niet automatisch aan - heeft ook niets te vrezen van Google of het gerecht.

Apple

Bij Apple is de gang van zaken iets anders. In het verleden, tot iOS 7, stuurde de Amerikaanse justitie een lege externe harde schijf naar Apple, waarna het bedrijf de data van het toestel haalde en op de harde schijf plaatste. Maar sinds de komst van iOS 8 versleutelt Apple de iPhones automatisch.

De Amerikaanse officier van justitie vindt dat Google en Apple helpen met het verbergen van hun activiteiten. Er wordt nu een voorstel gedaan waardoor in New York verkochte smartphones op afstand ontgrendeld moeten kunnen worden - ook als het apparaat versleuteld is.

Door de schermbeveiliging van een Android-toestel te ontgrendelen, kunnen opsporingsambtenaren toegang krijgen tot het toestel. Dat kan nodig zijn om bewijs te verzamelen tegen een verdachte. "Smartphones zijn alomtegenwoordig, en er is bijna geen zaak waarbij de aanklagers geen bewijs van smartphones gebruikt hebben", klinkt het in een rapport dat de BBC citeert.De rechter kan Google opdragen om een toestel van afstand te unlocken. Tot nu toe kon dit vrij gemakkelijk, maar met de komst van Android 6.0 wordt dit lastiger om uit te voeren. De toestellen die met Android 6.0 (of Android Marshmallow) geleverd worden, hebben verplicht versleuteling aanstaan. Hierdoor heeft ook Google geen toegang meer tot het toestel. Wie op Android 5.0 de versleuteling aangezet heeft - dit staat niet automatisch aan - heeft ook niets te vrezen van Google of het gerecht. AppleBij Apple is de gang van zaken iets anders. In het verleden, tot iOS 7, stuurde de Amerikaanse justitie een lege externe harde schijf naar Apple, waarna het bedrijf de data van het toestel haalde en op de harde schijf plaatste. Maar sinds de komst van iOS 8 versleutelt Apple de iPhones automatisch. De Amerikaanse officier van justitie vindt dat Google en Apple helpen met het verbergen van hun activiteiten. Er wordt nu een voorstel gedaan waardoor in New York verkochte smartphones op afstand ontgrendeld moeten kunnen worden - ook als het apparaat versleuteld is.