Google komt met Pixel 2 en een hele resem nieuwe hardware

De Google Pixel 2 © .
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Google kondigt een hele reeks producten aan, waaronder twee nieuwe smartphones, een laptop, een grote en een kleine slimme luidspreker, slimme koptelefoons, een nieuwe virtualrealitybril en draagbare camera.

Allereerst is er de Pixel 2. Die komt, zoals wel veel nieuwe smartphones, in twee maten: de Pixel 2 en een grotere Pixel 2 XL. Beide toestellen kunnen zowel virtual reality als augmented reality laten zien. Daarnaast kan een speciale lens de omgeving scannen, bijvoorbeeld de inhoud van een brief. De telefoons draaien op het nieuwe besturingssysteem Android Oreo. Ze kunnen worden bediend met een kneep in de zijkant. De Pixel 2 is beschikbaar in drie kleuren: ,,een soort blauw, gewoon zwart en duidelijk wit”, zei Google-vicepresident Mario Queiroz met een knipoog naar de namen die ontwerpers soms bedenken voor kleuren.

Interessant is dat de Pixel 2, in tegenstelling tot veel van zijn soortgenoten, niet over een dubbele lens beschikt voor de camera aan de achterkant. Volgens Google is dat niet langer nodig, omdat zijn toestel het effect van zo’n dubbele lens (die vooral moet dienen om flatterende selfies te maken) via de ingebouwde software kan nabootsen.

Prijzen van de Pixel 2 beginnen in de Verenigde Staten bij 649 dollar (omgerekend 550 euro). De goedkoopste Pixel 2 XL kost 849 dollar (722 euro). De telefoons komen eerst in de Verenigde Staten en een paar andere landen op de markt.

Vertalen

De nieuwe Pixel-smartphones volgen trouwens in het zog van de vorige iPhone, en hebben geen audiojack. Je krijgt er ook geen oortjes bij. In plaats daarvan kan je slimme koptelefoons, de Pixel Buds kopen. Die geven meteen wel een redelijk sci-fi gevoel, omdat ze bijvoorbeeld mails kunnen voorlezen of de woorden van een gesprekspartner in real time zouden kunnen vertalen. Nederlands is een van de talen die de koptelefoon begrijpt. De Pixel Buds kosten 159 dollar (135 euro).

Google is de laatste grootmacht die zijn vlaggenschip onthult. Eerder presenteerde concurrent Apple de iPhones 8, 8 Plus en X. Samsung vestigt zijn hoop op de Galaxy Note8.

Pixel Buds
Pixel Buds© .

Laptop

Google onthulde ook een nieuwe laptop, de Pixelbook, de opvolger van de Chromebook. De Pixelbook is een centimeter dun en weegt een kilo. De laptop is dubbel te vouwen tot een tablet en heeft de slimme hulp Assistant. Hij heeft ook Instant Tethering: als de wifiverbinding wegvalt, schakelt hij automatisch over op de hotspot van de telefoon van de gebruiker.

Google heeft ook een speciale pen ontwikkeld, de Pixelbook Pen. De gebruiker kan daarmee op het scherm schrijven. Omcirkelen geeft bijvoorbeeld meer informatie over een onderwerp. De laptop kost minstens 999 dollar (850 euro), de bijbehorende pen is vanaf 99 dollar (84 euro) te koop.

Max

Google toonde verder twee nieuwe versies van de Google Home, de slimme luidspreker die kan worden bediend door ertegen te praten, en die nog niet in België beschikbaar is. Het gaat om een kleine Home Mini en een grote Home Max. Verder heeft Google nieuwe versies van de virtualrealitybril Daydream gemaakt en een aparte camera ontwikkeld, Google Clips. Die laatste is een zogeheten ‘lifestyle’ camera, een piepklein ding dat je ergens op een kast kan zetten of aan je kleren kan hangen. Bedoeling is dat de artificiële intelligentie in het ding ontdekt wanneer jij memorabele dingen doet, waar het dan een foto van maakt, of een clip van maximum 7 seconden.

Het is nog niet bekend of en wanneer de Pixelbook, de Pixelbook Pen, de Home Mini, de Home Max, de Daydream en de Google Clips in België op de markt komen.

Google de hardwaremaker

“Google is er niet meer alleen om te googelen,” vertelde Rick Osterloh, de baas van Google’s bijzonder jonge hardwaredepartement exact een jaar geleden. Na de overname van een deel van smartphonebouwer HTC, en nu een aankondiging van meteen zeven nieuwe producten, lijkt het er toch stevig op dat Google wat meer wilt inzetten op hardware. Misschien niet toevallig: net zoals grote concurrenten Apple, Samsung en ondertussen ook al Amazon.

Het bedrijf is dan wel vooral gekend voor zijn zoekmachine en de daaraan gelinkte advertenties en kantoorsoftware, steeds vaker wil de gigant u ook producten verkopen. “We werken aan software en hardware samen, omdat dat de beste manier is om de shifts in het computerlandschap te sturen”, voegt Google CEO Sundar Pichai daar dit jaar aan toe. Een van de shifts die Google alvast ziet, is dat mensen steeds meer bereid zijn om hun huis ‘slim’ te zien. Past daarin: de reeks securityproducten die Nest vorige week lanceerde (Google kocht het bedrijf in 2014), maar ook de nieuwe versies van Google Home. Met die AI-assistent concurreert het bedrijf rechtstreeks met Amazon’s populaire Alexa, en later dit jaar ook met Apple, dat een eigen gelijkaardige HomePod op de markt wil brengen. (ANP, EB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content