Google Maps toont nu ook Belgische verkeersinformatie (update)

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Google heeft voor 13 bijkomende landen de functie geactiveerd om live verkeersinformatie te tonen in Google Maps. België is één van die landen. ‘Live verkeersinformatie’ werd door Google al geïntroduceerd in 2008 voor een beperkt aantal landen. Af en toe werd de functie voor extra landen toegevoegd, maar nu zijn er het in één klap dus 13. Dat kondigde Google zelf aan op de blog van het Google Maps en Google Earth team. De verkeersinformatie wordt getoond als een extra ‘laag’ bovenop de bestaande kaarten. Gebruikers moeten de layer ‘Verkeer’ wel zelf even aanvinken; hetzij in de mobiele Android-applicatie, hetzij op de Google Maps site in een traditionele brwoser. Eenmaal dat gebeurd is, kun je ‘live’ volgen waar de files zich situeren. Wie in Google Maps een reisroute uitstippelt, een locatie ingeeft, of zich via de mobiele applicatie Google Maps Navigation gps-gewijs naar zijn bestemming laat leiden, krijgt dan ook een route voorgeschoteld die rekening houdt met die vertragingen.

Google heeft voor 13 bijkomende landen de functie geactiveerd om live verkeersinformatie te tonen in Google Maps. België is één van die landen.

‘Live verkeersinformatie’ werd door Google al geïntroduceerd in 2008 voor een beperkt aantal landen. Af en toe werd de functie voor extra landen toegevoegd, maar nu zijn er het in één klap dus 13. Dat kondigde Google zelf aan op de blog van het Google Maps en Google Earth team. De verkeersinformatie wordt getoond als een extra ‘laag’ bovenop de bestaande kaarten. Gebruikers moeten de layer ‘Verkeer’ wel zelf even aanvinken; hetzij in de mobiele Android-applicatie, hetzij op de Google Maps site in een traditionele brwoser.

Eenmaal dat gebeurd is, kun je ‘live’ volgen waar de files zich situeren. Wie in Google Maps een reisroute uitstippelt, een locatie ingeeft, of zich via de mobiele applicatie Google Maps Navigation gps-gewijs naar zijn bestemming laat leiden, krijgt dan ook een route voorgeschoteld die rekening houdt met die vertragingen. Naast de snelwegen, zijn ook de grote gewestwegen en de centrale verkeersassen in bijvoorbeeld Brussel opgenomen. In de browserversie van Google Maps kun je overigens ook files ‘voorspellen’. Door de instellingen te wijzigen van ‘live’ naar een dag en een uur, kun je verkeersinformatie tonen die gebaseerd is op data uit het verleden. De verkeersinformatie wordt dus voorspeld aan de hand van eerdere omstandigheden; iets wat bijvoorbeeld ook Touring Mobilis al doet. Ook TomTom stelt sinds begin dit jaar zijn databank met historische verkeersgegevens open voor bedrijven en overheden.

In België bestaat er in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland geen centraal data warehouse dat alle verkeersdata beheert. Het Vlaams Verkeerscentrum, Perex (Wallonië) en Mobiris (Brussel) beheren elk voor hun gewest de verkeersinformatie. Commerciële spelers als Touring Mobilis of TomTom hebben afspraken met hen, en verrijken die informatie met bijvoorbeeld floating car data om tot meer accurate gegevens te komen. Ook kaartenfabrikant Navteq heeft ondertussen een soortgelijke dienst.

Wie de Belgische verkeersdata aan Google levert, is niet meteen bekend. Het Vlaams Verkeerscentrum heeft geen weet van afspraken en ook Be-Mobile (Touring Mobilis) is het in ieder geval niet. Mogelijk gaat het om een grotere Europese speler. Naast België wordt de functie immers ook uitgerold in 12 andere landen, waaronder Nederland, Duitsland, Luxemburg, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland. Wie dus nog op vakantie moet vertrekken, kan er misschien zijn voordeel uit halen.

Update

Google wil geen namen vrijgeven, maar een woordvoerder geeft wel aan dat “in alle landen hoe dan ook meerdere bronnen gebruikt worden” en dat Google “tevens gebruik maakt van crowdsourcing”, zoals een oude blogpost uit 2009 al suggereert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content