Met het centrum, dat vandaag de deuren opent, wil Google vooral lokaal talent kunnen inzetten voor AI-onderzoek. Ook de Chinese overheid is een voorstander van AI, maar moet dat afwegen met de aanwezigheid van buitenlandse bedrijven, die het liever niet al te actief ziet worden.

Zo zijn de voornaamste diensten van Google, zoals de zoekfunctie, Gmail of Drive nog steeds verboden in China. Ook de Play Store van Android is daarom niet toegankelijk voor Chinezen. Zo wil het land voorkomen dat buitenlandse media en internetplatformen invloed uitoefenen die de stabiliteit en het ideeëngoed van het land kunnen schaden.

Zo kan je in China bijvoorbeeld niet lezen dat er in 1989 honderden burgers zijn vermoord door het leger in de nasleep van een studentenprotest. Maar ook het Go-toernooi waarbij een AI-bot van Google tegen de Chinese kampioen speelde, werd lokaal niet gecommuniceerd.

Voor Google is het intussen het vijfde AI research center. Eerder opende het bedrijf al gelijkaardige vestigingen in New York, Londen, Zurich en Toronto.

Met het centrum, dat vandaag de deuren opent, wil Google vooral lokaal talent kunnen inzetten voor AI-onderzoek. Ook de Chinese overheid is een voorstander van AI, maar moet dat afwegen met de aanwezigheid van buitenlandse bedrijven, die het liever niet al te actief ziet worden.Zo zijn de voornaamste diensten van Google, zoals de zoekfunctie, Gmail of Drive nog steeds verboden in China. Ook de Play Store van Android is daarom niet toegankelijk voor Chinezen. Zo wil het land voorkomen dat buitenlandse media en internetplatformen invloed uitoefenen die de stabiliteit en het ideeëngoed van het land kunnen schaden.Zo kan je in China bijvoorbeeld niet lezen dat er in 1989 honderden burgers zijn vermoord door het leger in de nasleep van een studentenprotest. Maar ook het Go-toernooi waarbij een AI-bot van Google tegen de Chinese kampioen speelde, werd lokaal niet gecommuniceerd.Voor Google is het intussen het vijfde AI research center. Eerder opende het bedrijf al gelijkaardige vestigingen in New York, Londen, Zurich en Toronto.